Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ny karm till gammal dörr

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Strömsö inslag: Ny karm till gammal dörr - Spela upp på Arenan

Det är mycket lätt att ta tillvara gamla dörrar när ett hus byggs om eller rivs - man lyfter bara av dörrarna från gångjärnen och rusar iväg. Karmen däremot sitter hårt fast och är ett helt annat projekt. Därför har dörr och karm ofta separerats och en dörr utan karm är lika med ingenting i dörrsammanhang.

Ett gott råd när man tar tillvara gamla dörrar är att också bemöda sig att ta karmen. Karmen är anpassad till just den dörren och om man vill använda dörren på nytt så handlar arbetet mer om att skrapa och måla än om att snickra.

Om man inte har den gamla karmen kvar så kan man också snickra ihop en helt ny karm till sin dörr. Det är inte så svårt att såga eller fräsa ut falsen för dörren men vill man göra arbetet lite lättare kan man köpa karmvirket av en snickare och bara montera ihop allt själv. För att få en gammal dörr att passa i en ny karm måste man oftast såga och hyvla in dörren.

Gångjärnen är en annan sak som man får jobba med eftersom motdelen ofta försvunnit med karmen. Gångjärn av gammal modell finns att köpa om man vill att dörren skall se ut som den gjorde från början.

När karmen är hopsatt, gångjärnen på plats och dörren fint inhyvlad är den i princip klar för att användas. Om man vill måla dörren är det lättare att göra det innan man sätter in dörren i karmen. Färgen rinner bättre ut på en liggande dörr.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln