Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emerik Grönroos tar gärna ansvar i Ekenäs IF

Från 2016
Emerik Grönroos, EIF.
Bildtext EIF:s nya mittfältsspelare Emerik Grönroos spelade för KTP i fjol.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Emerik Grönroos, 21 år, är Ekenäs IF:s nyaste spelarförvärv. Efter två skadedrabbade säsonger vill han nu få en skadefri säsong med mycket ansvar. Grönroos säger att det finns potential i EIF:s lag i herrarnas division 1 i fotboll.

Emerik Grönroos är bäst med bollen. Han vill ha mycket boll och vill vara en playmaker, speluppbyggare, i EIF.

- Jag ska vara den spelaren som ser till att bollarna kommer snabbt uppåt. Det ska också ske med god kvalité, säger han.

Efter en söndrig säsong i Kotkalaget KTP i fjol gick det till slut ganska snabbt då Grönroos blev EIF-spelare.

- Peter Haglund (manager i EIF) ringde mig och undrade om jag var intresserad att spela i EIF. Jag kom hit, tränade en vecka med laget, och så småningom kom vi överens och undertecknade kontraktet för den här säsongen, berättar Emerik Grönroos.

Allt verkar riktigt bra

Han trivs bra i Ekenäs där han snart ska bosätta sig. Om laget har han ännu inte en riktigt klar uppfattning.

- Visst verkar allting ok, även om jag ännu inte har varit här tillräckligt länge för att kunna ge ett klart svar. Men visst, det verkar nog bra, säger han.

Då Yle Västnyland träffar Emerik Grönroos på konstgräsplanen i Karis annandag påsk har hans EIF nyss avslutat en träningsmatch mot division 2-laget Atlantis FC från Helsingfors.

EIF vann matchen med 1-0, men Grönroos är inte speciellt nöjd med hur hans lag spelade.

- Vi kan bättre och jag tycker att alla spelare borde ge mera. Nu drog vi lite för mycket benen efter oss, säger han.

EIF kan mera

Grönroos spelade plats nummer sex, det vill säga som speluppläggare strax ovanför mittbacksparet. Han säger att EIF kan mera än vad man visade upp i träningsmatchen.

- Jag väntar mig rätt mycket av det här laget. Jag vill också se att alla försvarar bra och att alla anfaller bra och helhjärtat.

Emerik Grönroos korrigerar snabbt den felaktiga uppgiften att han skulle ha spelat endast ett 30-tal pojk- och ungdomslandskamper.

- Jag har spelat sammanlagt 52 landskamper.

På frågan varför det blev ett abrupt slut på landslagskarriären, svarar han bestämt.

- Allting går inte alltid som man önskar sig. För ett och ett halvt år sedan fick jag en svår knäskada som orsakade en ett år lång paus i fotbollsspelandet.

Karriären i ungdomslandslaget avbröts givetvis då. Grönroos hade också en del andra skador.

Skadefri säsong med ansvar

Nu väntar han sig en skadefri säsong.

- Allting känns väldigt bra nu. Jag koncentrerar mig nu på att spela i Ekenäs IF.

På frågan om division 1 är en lämplig nivå för honom just nu, svarar Emerik Grönroos jakande med ett litet leende på sina läppar.

- Jag önskar att jag ska få mycket ansvar i laget. Under de senaste åren har jag spelat så lite att jag nu vill ha en hel skadefri säsong med så många matcher som möjligt. Då kan jag också hjälpa laget på bästa sätt.

Emerik Grönroos har spelat sammanlagt 25 matcher i den finska fotbollsligan. Förutom KTP i fjol har han representerat MYPA från Anjalankoski och HJK från Helsingfors i landets högsta fotbollsserie.

Diskussion om artikeln