Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Energisk tioåring firar med rock och schlager

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Östnyland video: Cawiar-kören övar 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Borgås egen rockkör Cawiar fyller tio år, och ska fira med två jubileumskonserter under temat Love to Rock. Yle Östnyland fick ta del av ett smakprov inför konserterna.

Den 23 april smäller det på Kulturhuset Grand. Då ställer rockkören Cawiar till med två jubileumskonserter sin tio år långa resa till ära.

Camilla Wiksten-Rönnbacka grundade kören 2006 som en kurs vid dåvarande Borgå medborgarinstitut, numera Kombi.

Fortsättningsvis är det hon som håller i taktpinnen.

– Cawiar är en blandad kör för vuxna, främst i medelåldern. Tonvikten ligger på rytmmusik. Mest sjunger vi alltså pop och rock, säger Wiksten-Rönnbacka då Yle Östnylands reporter ber henne beskriva kören.

Camilla Wiksten-Rönnbacka
Bildtext Camilla Wiksten-Rönnbacka.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Utöver pop och rock kommer jubileumskonserterna också att bjuda på en hel del schlager, som till exempel Att älska dig som Shirley Clamp tävlade med i Melodifestivalen 2005.

– Jag skulle säga att det blir något för alla smaker. Vi kommer att uppträda med låtar som passar en ung publik, och rockklassiker för dem som tycker om rock. Och förstås schlager för schlagerälskaren, säger Wiksten-Rönnbacka.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Östnyland video: Cawiar-kören övar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många låtar att välja mellan

En av de svåraste sakerna med att sy ihop Love to Rock-konserterna var att välja ut låtarna, eftersom kören hade så många bra och roliga sånger i repertoaren från förut.

– Jag gick mest på magkänsla och intuition, och det som har varit lyckat under tidigare konserter. Vissa av låtarna har vi uppträtt med tidigare, och vissa är helt nya.

Slutresultatet blir en blandad repertoar med allt möjligt smått och gott – en salig blandning av gamla skatter från årens lopp och nya bekantskaper.

En liten del av Cawiar-kören
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Rolf Danielsson och Christoffer Törnroos står delvis för arrangemangen, som är skrivna enkom för Cawiar-kören.

För musiken under konserten svarar Magnus Strandvik på gitarr, Roland Wiksten på bas, Thomas Törnroos på trummor och Jari Ravaska på keyboard. Annika Nummelin spelar violin i två låtar.

Stor glädje och motivation

Sången kommer förstås att ha huvudrollen under konserterna, men kören vill också bjuda på något mer.

Skådespelaren Kim Gustafsson har hjälpt kören med bland annat koreografi och scennärvaro.

– Vi kommer också att ha Lee Angel som gästartist. Det ska bli jätteroligt. Han kommer att sjunga några av sina egna låtar och uppträda med två låtar tillsammans med kören, berättar Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Hur mår Cawiar i dag, då? Bra, konstaterar Wiksten-Rönnbacka.

Kören har redan en del bokningar inför nästa år och en del uppträdanden på kommande.

– Vi är en livskraftig kör. Glädjen och motivationen är stor och närvaron hög. Vi har riktigt bra drive och energi i kören just nu.

Cawiar-kören repeterar
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Den första jubileumskonserten på Kulturhuset Grand i Borgå den 23 april börjar klockan 15 och den andra klockan 18. Biljetterna kan köpas på Luckan och kostar 25 eller 15 euro.

Camilla Wiksten-Rönnbacka rekommenderar att man skaffar sin biljett på förhand. Om det ännu finns biljetter kvar kan de också köpas vid dörren.

Cawiar-kören sjunger "Att älska dig" av Shirley Clamp

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln