Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dokumentären Superhurri klar för galapremiär

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 14:56.
Fredrik Smulter, flankerad av Jukka Rajala-Granstubb och Kyösti Linna.
Bildtext Fredrik Smulter, flankerad av Jukka Rajala-Granstubb och Kyösti Linna.
Bild: Yle/Roger Källman

Nu är den klar - dokumentären om styrkelyftaren Fredrik Smulters väg till VM-guldet i bänkpress 2015. Filmen premiärvisas den 16 april och den 17 april sänds den i TV.

Det är under namnet "Superhurri" som Fredrik Smulter tävlar och det är också så som filmen heter. Själv är han mycket nöjd med slutresultatet.

- Fastän det kunde vara lite tungt ibland så har det nog till 99 procent varit roligt. Det är som då man var i armén, man har bara positiva minnen efteråt, skojar han.

Ville uppmärksamma bygdens son

Det är Jukka Rajala-Granstubb, Kyösti Linna och Christoffer Maid som har gjort dokumentären Superhurri. De arbetar på Konstverkstaden Malakta, som ligger bara halvannan kilometer från Fredriks gym.

- Man hade ju läst ganska mycket om Freddi, att han skulle ta tjänstledigt och satsa på VM, säger Jukka. Så kom Toffa (Maid) och sa att "nog borde någon göra film om den här typen" och jag sa absolut!

Filmmakarna åkte över till Fredrik för att träffas och prata. Det stod snabbt klart att det här var ett projekt som intresserade.

- Första gången vi fick se gymet där medaljerna hängde på rostiga spikar så blev vi helt förälskade i stället, säger Jukka. Det är så...

- ...unikt, fyller Kyösti Linna i. Att det finns en person med en sådan egenskap.

En annan aspekt som intresserade var att Smulter, trots att han redan var flerfaldig världsmästare, inte hade ekonomiska möjligheter att satsa på sin sport på heltid. Sponsorerna lyste med sin frånvaro.

- Vi funderade på hur det kunde vara möjligt, det var också en startpunkt, säger Jukka.

Vägen till VM

Tidpunkten var mycket väl vald. Filmandet började i februari 2015, ett par månader innan världsmästerskapen skulle gå av stapeln i Sundsvall. Därmed kunde teamet dokumentera Fredriks träning inför tävlingen.

- Han kunde ringa och fråga om vi ville filma en sån och sån grej: "Nå när händer det då?" - "Nå. om 20 minuter". Då var det bara att kasta allt man hade för sig och köra hit, säger Jukka.

Det lönade sig att hörsamma uppmaningarna. Under de timmar man tillbringade i gymet så fick teamet bevittna - och filma - otroliga styrkeprestationer.

- Vi stor med munnen på vid gavel och såg hur Fredrik lyfte världsrekordvikter medan kompisarna hejade på. Det var sån otrolig energi här i huset att jag tänkte att taket skulle blåsa av, säger Jukka.

Filmen ger en ärlig och genuin bild av Fredrik Smulter. Fastän kameran kommer nära inpå så spelar han inte någon roll eller gör sig till.

- Jag kanske försökte en minut eller två i början, men sen så... det är mycket sanningsenligt allt som finns i filmen, säger Fredrik.

- En viktig sak i filmen, vid sidan av tyngdlyftandet, så är den gemenskap som finns här vid Pighouse gym. Det är ett huvudtema i filmen, säger Kyösti.

Eftersom filmen är en dokumentär så går det inte att bestämma handlingen. Till all tur så bjöd verkligheten på den bästa möjliga höjdpunkten, alltså att Fredrik tog VM-guld.

- Vi tänkte lite i något skede att "tänk, vad det kommer att bli trist om han inte lyckas". Till all tur gick det vägen, säger Jukka.

Vill krossa fördomar

Fredrik Smulter säger att han inte genast nappade på Malaktagängets begäran att få göra en dokumentär om honom. Det var först efter ett halvt dussin förfrågningar som han sade ja.

- Tvärtemot vad folk kanske tror så är det är inte min mening att vara någon "media-apa", säger Fredrik.

Det som Fredrik vill med filmen är att den ska ge en annorlunda bild av finlandssvensken än den stereotypa, felaktiga och negativa.

- Det är min mission med filmen att finnarna ska få en annorlunda och mer sanningsenlig bild av finlandssvenskar.

Galapremiär för filmen Superhurri blir det den 16 april på Solhem i Övermalax. Dagen efter, den 17 april kl 12:15, visas filmen i Yle TV 2 - för en publik som troligen till största delen är finskspråkig, så där når Fredrik sitt mål att nå ut till dem.

- Ni ska veta att i större delen av filmen så pratar vi Malaxdialekt - ett språk som på sätt och vis är utdöende - så nu blir den dokumenterad. Det är en annan sak som är väldigt bra med filmen.

Nytt VM - nytt guld?

Veckan efter att Superhurri haft premiär åker Fredrik Smulter till Rødby i Danmark för att försvara sin VM-titel. Amerikanen Blaine Sumner slog i början av mars Fredriks världsrekord.

- Det var en ganska bra och välbehövlig väckarklocka då jag ska försvara titeln. Visst, jag är i min "prime" som man säger, men det är inte en dans på rosor längre.

Blir det här Fredrik Smulters sista VM? Ja om han vinner den här tävlingen i utrustad bänkpress så lägger han troligen den grenen på hyllan och fortsätter bara med klassisk bänkpress.

- Men om jag inte vinner så fortsätter jag troligtvis, för jag vill gå ut genom tävlingsarenans dörrar som en vinnare, säger Superhurrin Fredrik Smulter.

Läs vidare: Superhurri-dokumentärens webbplats

Dokumentären Superhurri är klar - Spela upp på Arenan

Här har vi färdigt länkat till Arenan, där dokumentären Superhurri kan ses från och med den 17 april:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln