Kärnvapenterrorism i blickfånget i Washington
Över 50 statschefer har samlats i USA för att upprätta en handlingsplan som förhindrar att kärnmaterial hamnar i händerna på terrorister.
Kärnsäkerhetsfrågan är högaktuell efter terrordådet förra veckan i Bryssel. Det har väckts misstankar om att terroristerna ursprungligen hade tänkt slå till mot ett kärnkraftsverk.
- Det största hotet kommer från smutsiga bomber. Att terrorister skulle sprida radioaktivt material på känsliga punkter. Wall Street har nämnts som ett exempel. Den psykologiska effekten skulle vara stor och verksamheten skulle lamslås, säger professor emeritus Claus Montonen som deltar i kärnsäkerhetsmötet som en del av den finländska delegationen.
I en smutsig bomb sprids radioaktiva ämnen av en bomb, men det sker ingen kärnreaktion.
Islamiska Staten hotar med smutsiga bomber
Islamiska staten meddelade för ett drygt år sedan via mikrobloggen Twitter att man lyckats producera en smutsig bomb. Tillsvidare har IS emellertid inte använt sig av vapen med radioaktivt material.
- Smutsiga bomber skulle orsaka störningar men spridningen av radioaktivt material skulle i typiska fall inte leda till dödsfall. Men de smutsiga bomberna skulle leda till massiva problem i fråga om uppstädning. Och på lång sikt skulle de eventuellt leda till fler fall av cancer, säger Ben Rhodes som fungerar som nationell säkerhetsrådgivare vid Vita Huset.
De radioaktiva ämnena som krävs för att producera en smutsig bomb finns inte endast i kärnkraftsverk utan också i sjukhus, fabriker, och olika lagerbyggnader. Dessa är inte alltid överhövan välbevakade och under kärnsäkerhetsmötena har man jobbat på att skapa regelverk som förhindrar att de radioaktiva ämnena hamnar i fel händer.
Rysslands frånvaro ett avbräck
Ryssland deltog i de tre första kärnsäkerhetsmötena men hoppade av efter mötet år 2014 i Den Haag. Det ryska beslutet att nobba toppmötet i Washington är i allra högsta grad politiskt. Relationen mellan USA och Ryssland har varit knappt över fryspunkten sedan Rysslands annektering av Krim.
- Det gnager på mötets trovärdighet. Det skulle vara väldigt viktigt att Rysslands skulle vara med. Ryssland har kanske de största lagren av farliga ämnen. Jag hoppas att Ryssland kommer tillbaka till det här samarbetet. Det är också i deras intresse. Ryssland är idag kanske det lättaste stället att komma åt de farliga ämnena. Exempel finns på smugglare som med hjälp av korrumperade medhjälpare i anläggningarna kommit åt de här ämnena och försökt sälja dem på svarta marknaden, säger professor emeritus Claus Montonen.
Amerikanska myndigheter betonar dock att man för en kontinuerlig dialog med Ryssland i fråga om kärnsäkerhet.
USA:s president Barack Obama är initiativtagare till serien av internationella toppmöten om kärnsäkerhet. Det första arrangerades år 2010 och det nu pågående mötet är det fjärde och sista.
Mötet i Washington pågår i två dagar. President Sauli Niinistö leder den finländska delegationen.