Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gjorde det igen

Från 2016
Uppdaterad 31.03.2016 15:21.
Donald Trump på ett valmöte i Milwaukee, Wisconsin på tisdagen 29.3.2016
Bildtext Donald Trump på ett valmöte i Milwaukee, Wisconsin på tisdagen
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Det har åter igen blåst upp en storm kring ett uttalande av republikanernas presidentaspirant Donald Trump. Den här gången tyckte han att kvinnor som genomgår abort borde straffas. Enligt Svenska Yles korrespondent Christian Vuojärvi är Trumps uttalanden ett oerhört problem för republikanerna.

I en intervju med TV-kanalen MSNBC blev Trump pressad angående abortfrågan. För länge sen då Trump ännu stödde demokraterna var han för fri abort, men numera är han emot abort.

MSNBC:s journalist Chris Matthews ville veta om Trump också förespråkar straff för abort, ifall abort blir olagligt.

- Det måste vara någon form av straff, sade Trump.

- För kvinnan?

- Ja det måste det, i någon form, svarade Trump.

Men han ville inte precisera straffet och tyckte inte att den man som befruktat kvinnan behövde straffas.

Och så tvingades Trump backa

Trumps uttalande väckte genast enorm uppmärksamhet både bland demokrater och republikaner.

Några timmar efter TV-intervjun publicerade Trumps kampanjstab ett uttalande där Trump backade.

"Läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling skulle hållas ansvarig, inte kvinnan", hette det i uttalandet.

Dessutom hette det nu att kvinnan är ett "offer" liksom "livet i hennes livmoder".

Mardröm för republikanerna

USA har de facto en rätt liberal abortlagstiftning. År 1973 beslutade USA:s högsta domstol i målet Roe mot Wade att delstatsförbud mot abort bryter mot konstitutionen. Trots det är abort en mycket kontroversiell fråga i USA.

Det Republikanska partiet motsätter sig fri abort och abortfrågan är en central valfråga för de mest konservativa politikerna.

Men inte ens de allra aktivaste abortmotståndarna brukar förespråka straff för kvinnor som genomgår abort - åtminstone offentligt. Det tror de inte att skulle falla i god jord hos den amerikanska allmänheten.

Trump om aborter - Spela upp på Arenan

Enligt många bedömare är Trumps klavertramp en mardröm för det Republikanska partiet och för republikanska valarbetare. Nu kommer de att ställas mot väggen och tvingas svara på komplicerade abortfrågor.

"Just när du trodde att det inte kunde bli värre. - Fruktansvärt och talande" - så twittrade demokraternas presidentaspirant Hillary Clinton efter Trump-intervjun. Men just nu kan hon förmodligen bara luta sig tillbaka och njuta av Trumps uttalanden och republikanernas problem.

Det som inte väckte lika stor uppmärksamhet i samma TV-intervju med Trump var att han inte ville utesluta användning av amerikanska kärnvapen i Mellanöstern eller i Europa.

Vuojärvi: Det Republikanska partiet sitter i en rävsax

Svenska Yles korrespondent Christian Vuojärvi påpekar att Trumps uttalande om abort bara är det senaste i raden av kontroversiella uttalanden.

Trump har uttalat sig förnedrande om bland annat kvinnor och invandrare och hans presschef har nyligen åtalats för att ha misshandlat en reporter. Trumps uttalanden är dessutom ofta rena lögner eller fantasifoster.

Republikanska partiet sitter i en rävsax, enligt Vuojärvi.

Om de omfamnar Trumps retorik så riskerar partiet att förlora framför allt unga väljare. Men motarbetar partiet Trump så kommer de som röstar på honom i primärvalet att tycka att partiledningen idiotförklarar dem.

Kan leda till att hela partiet splittras

Enligt Vuojärvi blåser det nu en viss motvind kring Trumps kandidatur och efter hans senaste uttalanden är det inte säkert att han får majoriteten av delegaterna bakom sig vid partikonventet i juni.

- Men det betyder inte att problemet Trump förvinner, säger Vuojärvi. Om Trump inte blir partiets presidentkandidat så kan det i sig betyda att hela partiet splittras. Och vem hade trott det då Trump lanserade sin partikandidatur i fjol somras?

Diskussion om artikeln