Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Guantánamofångar skickas till andra länder

Från 2016
En vakt klättrar upp i ett vakttorn i Guantanamo-lägret på Kuba i februari 2006
Bildtext En vakt klättrar upp i ett vakttorn i Guantanamo-lägret på Kuba i februari 2006
Bild: EPA/JOHN RILEY

USA ska inom de närmaste dagarna och veckorna överföra ytterligare ett dussintal fångar från Guantánamolägret på Kuba till två länder som gått med på att ta emot dem. Bland dem en fånge som varit på väg att svälta ihjäl.

Ett dussintal Guantánamofångar ska inom de allra närmaste dagarna och veckorna få lämna lägret och överföras till två länder som gått med på att ta emot dem. Det rapporterade det amerikanska försvarsministeriet Pentagon till kongressen.

Det har inte framgått vilka länder som fångarna ska skickas till. Under den senaste tiden har Oman, Ghana, Bosnien och Montenegro tagit emot Guantánamofångar.

Det finns fortfarande 91 fångar kvar i Guantánamolägret. Pentagon har redan meddelat att 37 av dem ska överföras antingen till sina hemländer eller andra länder.

President Barack Obama vill stänga fånglägret, men vad som ska hända med de kvarvarande fångarna, som fortfarande anses farliga, är oklart. Kongressen har stoppat Obamas försök att placera dem i högsäkerhetsfängelser i USA.

Kändaste fången på väg att svälta ihjäl

Bland de fångar som nu ska få lämna fånglägret finns den 37-årige jemeniten Tariq Ba Obah som tillbringat över 14 år på Guantánamo. Han greps i tiderna av den pakistanska armén vid den afghanska gränsen och misstänktes för att fått träning för att strida med talibanerna.

Redan 2009 beslöts att Ba Odah kunde överföras till ett annat land, men USA vill inte överföra jemeniter till Jemen eftersom där pågår ett inbördeskrig och Al-Qaida är aktivit där.

Ba Odah slutade äta fast föda redan 2007 i protest mot sin fångenskap. Han har blivit tvångsmatad sedan dess. Hans advokater har försökt få honom släppt både av humanitära och hälsoskäl.

I december i fjol uppgav hans advokater att hans vikt fallit från 67 kilo till drygt 33 kilo och att han riskerade att svälta ihjäl.