Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”VM i Qatar en fläck på världsfotbollens samvete” – Amnesty risar, Fifa blundar

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Byggnadsarbete inför fotbolls-VM 2022, Qatar.
Bild: STR / EPA / All Over Press

Amnesty International målar upp en brutal bild av migrantarbetarnas situation inför fotbolls-VM i Qatar 2022.

Beslagtagna pass, låga eller helt uteblivna lönar, smutsiga och trånga boenden – och hot om reprimander om man klagar.

Migrantarbetare från bland annat Bangladesh, Indien och Nepal som människorättsorganisationen Amnesty International har pratat med vittnar om övergrepp i samband med bygget av VM-anläggningar i Qatar.

– Övergreppen är en fläck på världsfotbollens samvete. För spelare och fans är en VM-arena en plats för drömmar. För en del av arbetarna kan det kännas som att leva i mardröm, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett pressmeddelande.

Qatars regering besvarar kritiken

Amnesty, som har intervjuat 132 migrantarbetare, sätter nu press på stora sponsorer för att hindra fortsatta övergrepp. Enligt organisationen är Qatars regering och det internationella fotbollsförbundet Fifa medvetna om problemen – men inget händer.

– Qatars regering ser gästarbetarnas välmående som högsta prioritet och är djupt engagerad i landets pågående systematiska reform av arbetsrättlagarna. Vi är väl medvetna om att våra ansträngningar är en pågående process, svarar regeringen på kritiken.

I dagsläget jobbar över 5000 migrantarbetare från främst Sydostasien i Qatar inför VM, vars budget ligger på omkring 200 miljarder dollar.

Diskussion om artikeln