Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter skrällguldet: Daniel Sjölund njuter – och öppnar för landslaget

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Daniel Sjölund med den allsvenska bucklan, fotbollsgalan 2015.
Bildtext Förutom SM-guldet vann IFK Norrköping ifjol Allsvenskens fairplayliga – och seriens mest varnade spelare Daniel Sjölund (9 gula kort) fick ta emot pokalen.
Bild: All Over Press

Förra säsongen stod IFK Norrköping för en jätteöverraskning när laget marscherade till en allsvensk titel. Daniel Sjölund, som hörde till seriens bästa innermittfältare, är redo att försvara guldet – och efter det kan det bära av tillbaka till Åland.

Daniel Sjölund själv konstaterade i Yle Sportens intervju inför den förra säsongen att IFK Norrköping går in för att förbättra det föregående årets tolfte placering.

Det gick lite bättre än så.

”Peking” slog alla med häpnad och knep föreningens trettonde SM-guld, och det första sedan 1989.

– Jag tycker verkligen att vi var det bästa laget och spelade den bästa fotbollen. Vi kanske hade en liten fördel av att slå ur underläge i början och under hösten talades det hela tiden om att vi skulle börja tappa, men det gjorde vi aldrig. Det gör det hela ännu roligare, säger Sjölund till Yle Sporten.

Daniel Sjölund, IFK Norrköping, juni 2015.
Bildtext Daniel Sjölund hörde till Allsvenskans bästa defensiva mittfältare förra säsongen.
Bild: Magnus Liljegren / IBL / All Over Press

Hela Norrköping hängde med på guldtåget och laget lyfte av det enorma stödet. Sjölund menar att samma fortsätter nu och att IFK bärs fram av fjolårsframgångarna mer än de trycks ner under den större pressen att prestera.

– Jag tycker inte heller vi kände av pressen under slutet av förra året. Jag är väldigt imponerad över hur våra unga spelare hanterade situationen. Det är lätt hänt att man börjar darra med 5-6 matcher kvar, men alla höll fokus på nästa träning och nästa match. Vi vågade spela vår egen fotboll säsongen ut.

– Vi hamnade aldrig i nån press och det är väl lite samma nu, menar Sjölund. Det är storstadsklubbarna som i första hand är favorittippade och som alla följer med, och det känns på något sätt helt bra.

Undviker Juventus denna gång

Malmö FF, AIK, IFK Göteborg och Elfsborg är lag som tillsammans med Norrköping tippas göra upp om guldet. I Allsvenskans premiär på lördag drabbar MFF och Peking samman i Malmö.

– Det kan ju räcka hela vägen för oss också i år, men ett mer realistiskt mål är väl att vara med där uppe och fajtas om titeln. Det tycker jag absolut vi har kapacitet till, konstaterar Sjölund.

Daniel Sjölund, Åtvidaberg, hösten 2014.
Bildtext Sjölund flyttade till Norrköping inför den förra säsongen från lokalkonkurrenten Åtvidaberg. I Allsvenskan har han spelat sammanlagt 284 matcher.
Bild: All Over Press

Förra säsongen kunde Norrköping koncentrera sig enbart på Allsvenskan, medan till exempel Malmö för andra året på raken spelade i Champions League – dit Norrköping nu får försöka kvala in.

– Det är väldigt stort för klubben och en ny upplevelse för många, säger Sjölund vars Djurgården föll ut mot självaste Juventus i CL-kvalet säsongen 2004-2005.

– I det nuvarande systemet ska man inte kunna stöta på så bra lag och Malmö slog ju till exempel ut Salzburg och Celtic i playoffskedet. Det är klart att det skulle vara en dröm att ta sig till Champions League, jättehäftigt.

Tillbakadragen roll passar bäst

Daniel Sjölund, 32, rankades av många in bland Allsvenskans bästa defensiva mittfältare förra året och Finlands landslagstränare Hasse Backe kallade säsongen för 32-åringens kanske bästa i karriären.

– Det var åtminstone helt klart en av de bästa, det måste jag medge. Jag fick ta mycket ansvar och hade en roll jag trivdes med i ett lag som verkligen spelade en fotboll jag brinner för, berättar Sjölund.

– Jag har spelat innermittfält i bra många år nu och alltid haft en offensivare roll, men nu fick jag äntligen chansen i en mer tillbakadragen roll där jag mer får styra och ställa i uppspelsfasen, så det var bara att gå ut och njuta.

Daniel Sjölund, Djurgården, 2003.
Bildtext I Allsvenskan har Sjölund förutom Norrköping och Åtvidaberg representerat Djurgården där hann vann två SM-guld under tio säsonger. Bilden från debutåret 2003.
Bild: All Over Press

Landslagsdörren står på glänt

När Sjölund nu njuter av fotbollen och får beröm av landslagslotsen undrar man om en comeback i den blåvita dressen kan bli aktuell. Och ja, det kan den, om man frågar ”Daja”.

Sjölund spelade sin senaste landskamp hösten 2012, men Backe har uttryckt sitt intresse gentemot en motiverad och intresserad ålänning. Backe konstaterade i samband med den senaste laguttagningen att Sjölunds situation utreds på nytt på sensommaren.

– Känslan var att landslaget redan var ett avslutat kapitel, men vi har pratat med Hasse några gånger och det är ju alltid kul att höra att han är intresserad, börjar Sjölund sin utläggning om landslagsläget.

Hasse Backe.
Bildtext Hasse Backe har pratat med Sjölund om en landslagscomeback.
Bild: EPA

– Sen finns det en del att fundera på. Kroppen har mått bra av de lediga dagarna man får under landslagsuppehåll, dessutom kommer vi ju att kvala till Champions League i sommar vilket ökar matchmängden. Plus att vi väntar vårt andra barn i slutet av juli.

– Det är mycket på en gång och jag känner att om jag ska hoppa på nånting, så ska jag göra det fullt ut och verkligen satsa allt på det. Jag behöver lite tid att fundera, men jag har inte stängt dörren, annars hade jag ju tackat nej direkt, summerar Sjölund.

Antingen Norrköping eller Mariehamn nästa år

Efter den pågående säsongen går Daniel Sjölunds kontrakt med IFK Norrköping ut. Efter det kan flyttlasset mycket väl bära av hem för Sjölund och hans likaså åländskbördiga fru.

– Om chansen dyker upp att fortsätta här är det en möjlighet. Om inte, så blir det väl en flytt hem till Åland och IFK Mariehamn. Det är de enda alternativen som känns aktuella just nu, avslöjar Sjölund.

– Det finns också annat i livet än fotboll, och det här är ett pussel man måste fundera på nu under de närmaste månaderna. Vad vill man göra och hur fungerar allting rent praktiskt runtomkring med landslag och familj och allt annat.

Daniel Sjölund och Gregory van der Wiel, hösten 2010
Bildtext Möjligt scenario nästa år: Landslagsmannen Daniel Sjölund återvänder hem till Åland.
Bild: Koen van Weel / EPA / All Over Press

Du har stora beslut att fatta under en överlag väldigt brådskande säsong?

– Ja, absolut, men som fotbollen känns just nu och laget vi har, så tycker jag fortfarande det är hur roligt som helst att spela. Det gör också att man orkar hålla på och verkligen lägga ner energi på det här varje dag – och njuta av det.

Diskussion om artikeln