Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s fredsbevarare anklagas igen för sexuella övergrepp

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Fredsbevarare patrullerar i det oroliga landet.
Bild: EPA/EMA/ECPAD

Utländska fredsbevarare misstänks igen för att ha utnyttjat flickor sexuellt i Centralafrikanska republiken, rapporterar människorättsorganisationen Aids-Free World. Närmare hundra flickor i tonåren har berättat för Unicef att de utsatts för sexuella övergrepp av FN:s fredsbevarare. Fyra av dem ska ha tvingats ha sex med en hund.

FN:s fredsbevarande styrkor har under en längre tid misstänkts för sexuella övergrepp mot civilbefolkningen i Centralafrikanska republiken. De nya uppgifterna som nu presenteras tyder på att omfattningen är betydligt större än man tidigare trott.

Tvingad till sex med en hund

För två veckor sedan intervjuade FN:s barnfond Unicef 98 flickor i Centralafrikanska republiken. De berättade för Unicef att de blivit sexuellt utnyttjade av FN:s fredsbevarare.

FN:s speciella representant för säkerhet, en delegation från FN:s Minusca-styrka och FN:s fredsbevarande styrka i Centralafrikanska republiken träffade för en vecka sedan lokala ledare och offer. De berättade att trupper från Frankrike och Gabon har utnyttjat flera flickor sexuellt i deras provins.

Under besöket berättade tre flickor att de och en fjärde flicka år 2014 blev fastbundna och avklädda av en fransk militär befälhavare som tvingade dem att ha sex med en hund. Efter det fick alla fyra flickor 5 000 Centralafrikanska franc - knappt åtta euro.

Tre av flickorna uppsökte läkare men den fjärde flickan dog senare på grund av en okänd sjukdom. En av de överlevande flickorna berättade att hon efter övergreppet blev kallad "Sangaris hund", en referens till namnet för den franska militärens drygt två år gamla operation i landet.

I en annan del av Centralafrikanska republiken berättade en mamma att hennes 16 år gamla dotter nyligen våldtogs av en FN-fredsbevarare från Kongo i ett hotellrum. När polisen konfronterade den misstänkta mannen i närvaro av hans befälhavare sade mannen att han hade haft samlag med flickan flera gånger och betalat mellan 2 000 och 3 000 centralafrikanska franc för att ha sex med henne.

Många fler fall befaras

FN höll ett krismöte med flera toppchefer i tisdags med anledning av uppgifterna. Ledarna för en krisgrupp ska presentera en strategi för att minska på de sexuella övergreppen.

Världssamfundets formella uppgifter talar om 25 anklagelser om sexuellt våld och utnyttjande under årets två första månader, med Aids-Free World säger att en anklagelse enligt FN:s definition kan innehålla upp till tio enskilda fall.

De 25 aktuella anklagelserna innefattar nämligen 31 offer och 47 förövare. Om de sexuella övergreppen fortsätter i samma takt kommer 256 FN-anställda under 2016 att ha förgripit sig på 186 kvinnor och barn, varav 18 kommer att bli gravida efter våldtäkten, skriver människorättsorganisationen.

Diskussion om artikeln