Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

"Grisens resa i Finland" visar historiska platser

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.
Bildtext Professor Stranglöv och Grisen ur programmet Grymt härligt i Finland.

I den här serien reser Grisen runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Grisen reser från Åland i söder till Karigasniemi i Lappland i norr med många resemål längs vägen.

Mariehamn på Åland

Grisen besöker Mariehamn på Åland och ser bland annat Pommern och det gamla posthuset i Eckerö. I Mariehamn bor elvaåriga Linus Aarnio som spelar teater.

Geografi - Vetamix: Finland: Mariehamn - Spela upp på Arenan

Pargas

Grisen resa fortsätter på fastlandet. Grisen besöker Pargas och tar sig bland annat till en kalkgruva. Sofie Hermansson bor på en bondgård på Sorpo utanför Pargas. Vi lär oss också om fiske.

Geografi - Vetamix: Finland: Pargas - Spela upp på Arenan

Lovisa

Grisen besöker staden Lovisa och får veta vem damen var som gav namn till staden Lovisa. Det berättas också om energi och kärnkraft och vi hälsar på hos Nico Jaatinen i Valkom.

Geografi - Vetamix: Finland: Lovisa - Spela upp på Arenan

Imatra

Grisen beöker Imatra, bekantar sig med Valtion hotelli och landets största vattenkraftverk. I programmet träffar vi Samuli Häkkinen som har ett band tillsammans med sina vänner. Vi får också lära oss om Imatras vattenkraft.

Geografi - Vetamix: Finland: Imatra - Spela upp på Arenan

Kajana

Grisen resar till Kajana och bekantar sig med Kajanas gamla bildkyrka i Paltaniemi som är känd för sina väggmålningar. En välbekant person från Kajana är Elias Lönnrot, som levde i staden på 1800-talet. Kajanabon Nelli Heikkinen, 9 år, äter jordgubbar och simmar med sina vänner. Karelen är känt för sin muntliga vistradition, som Elias Lönnrot samlade ihop till ett verk kallat Kalevala.

Geografi - Vetamix: Finland: Kajana - Spela upp på Arenan

St. Michel

St. Michel var en gång bas för marskalk Mannerheim, som därifrån ledde trupperna under andra världskriget. I programmet berättas också om Finlands gröna guld, skogen. Tino Nyman, 9 år, bor nära St. Michel och presenterar sig och sin ponny.

Geografi - Vetamix: Finland: St. Michel - Spela upp på Arenan

Tammerfors

I det här klippet reser grisen till Tammerfors och får höra om stadens historia. I Tammerfors träffar vi tioåriga Liisa Piippo som seglar på Näsijärvi och vi får veta vad stadsborna själva tycker mest om i sin stad. Vi lär oss också om stadens industrihistoria.

Geografi - Vetamix: Finland: Tammerfors - Spela upp på Arenan

Joensuu

Grisen reser till Joensuu och nationallandskapet Koli. Joensuupojken Severi Koivumaa, 10 år, har tävlingsdans som hobby och visar vad han kan. Vi får också veta vad ett nationallandskap är.

Geografi - Vetamix: Finland: Joensuu - Spela upp på Arenan

Asikkala

Sommargästerna trivs i idylliska Asikkala, en ort mitt bland insjöarna. Det gör Grisen också och träffar nioåriga Aada Lehtinen som gillar orientering.

Geografi - Vetamix: Finland: Asikkala - Spela upp på Arenan

Övertorneå

I Övertorneå har invånarna nära till Sverige. Grisen träffar tvillingarna Eveliina och Emilia Karhu som berättar om hur det är att leva på gränsen mellan två länder. I klippet berättas också hur människan har gått från naturnära jordbruk till dagens urbana samhälle.

Geografi - Vetamix: Finland: Övertorneå - Spela upp på Arenan

Karigasniemi

Grisen reser norrut. Karigasniemi i norra Lappland är det enda stället där det finns fler samer än finnar. Anni-Sofia Niittyvoipio, 8 år, bor i Karigasniemi och talar både samiska och finska. I det här avsnittet får vi veta mera om samerna och deras historia och nuvarande tillvaro.

Geografi - Vetamix: Finland: Karigasniemi - Spela upp på Arenan

Kristinestad

Grisen reser vidare och stannar i Kristinestad. Grisen får veta varför Österbotten är så platt. Elin Enholm bor i Kristinestad och visar vad hon och hennes bästis brukar hitta på.

Geografi - Vetamix: Finland: Kristinestad - Spela upp på Arenan

Sodankylä

Professor Stranglöv försöker räkna ut hur många människor som bor i Sodankylä men får det inte att gå ihop. Grisen reser dit för att försöka få ordning på siffrorna och kommer till Tähteläs forskningscentral där mäter man allt möjligt: kosmisk strålning, rymdljud och norrsken. Vi får se en film om mörker och ljus

Geografi - Vetamix: Finland: Sodankylä - Spela upp på Arenan

Helsingfors

Grisen måste skynda sig att köpa festlig bubbeldricka för Professor Stranglöv är äntligen klar med sin tjocka bok om Finland. Han tar spårvagnen genom Helsingfors och passerar många vackra byggnader, bland annat Finlands riksdagshus, samtidigt som vi får en kort analys om makt och olika presidenter. Att Stranglöv är klar med boken leder till en hel del oväntade festligheter.

Geografi - Vetamix: Finland: Helsingfors - Spela upp på Arenan