Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Berätta din körhistoria!

Från 2016
Uppdaterad 02.04.2016 12:05.
art goes kapakka
Bildtext Sången förenar.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Folk som sjunger i kör är alltid glada. De kan både Matteuspassionen och snapsvisor utantill, de stämmer glatt upp i sång när som helst på dygnet och det är i kören de hittar kärleken. Så verkar det i varje fall - men vad har du för erfarenheter av körliv?

Som bekant är det väldigt hälsosamt att utöva musik, det lär till och med vara bättre än idrott. Körsång förbättrar livskvaliteten, visar undersökningarna. Körerna erbjuder social gemenskap, vänner, ett sammanhang, rutiner och en hobby att dela med många andra likasinnade.

Samtidigt kan körerna verka slutna och till och med elitistiska för en som inte är en del av körlivet.

Hanna Nyberg, som sedan i höstas har sjungit i Florakören vid Åbo Akademi, berättar att sammanhållningen i kören är tätare än i många ämnesföreningar.

– Det är jättefin stämning här, och eftersom vi både utövar vår hobby tillsammans och umgås blir vi väldigt tajta, säger Hanna. Samtidigt är det synd att utomstående inte vet vad de går miste om, jag hade själv kanske bara trott att kören var någon elitgrupp.

Berätta din egen körhistoria!

Under våren gör Svenska Yle en djupdykning in i körlivet och samlar ihop historier om och av körer och korister i Svenskfinland.

Därför vill vi höra också din historia! När började du sjunga i kör och varför? Vilket är ditt finaste, roligaste, värsta körminne? Vad spelar kören för roll i ditt liv? Eller har du kanske aldrig fått sjunga i kör fast du hade velat? Berätta! Historierna publiceras på svenska.yle.fi och editeras vid behov innan publicering.

Tagga också gärna dina körfoton med hashtaggen #minkör, så samlar vi dem alla på svenska.yle.fi.

#minkör

Diskussion om artikeln