Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hur ser planerna ut för Koverhar? Följ vår liveblogg från Hangö

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 12:59.
Invånarmöte där detaljplanen för Koverhar presenteras.
Bildtext Runt tjugo personer var på plats i fullmäktigesalen i Hangö.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det gamla industriområdet, hamn- och närområdet i Koverhar var på agendan på torsdagskvällen då Hangö stad ordnar invånarmöte om Koverhar detaljplan.

I samband med mötet kom det fram att det redan finns företag som står i kö för att få verka i Koverhar hamn. Ny business kan kanske etablera sig i hamnen redan i slutet av det här året.

kl. 19:14: Dags att packa ihop här i Hangö. Tack för att du följt med rapporten!

kl. 18:58: Ett nytt möte ska ordnas senare på plats i Lappvik.

kl. 18:57: Det verkar som om frågorna är slut nu.

kl. 18:55: En man i publiken undrar varför det finns två olika idéskisser för hamnen. Hamnen svarar att skisserna är olika för att det inte är klart ännu hurdan verksamhet det blir i hamnen. Olika verksamheter kräver att det ser lite olika ut. Men båda skisserna är ok för den nya detaljplanen som görs upp. Skisserna är till för att ge en liten fingervisning om hur det kan se ut i hamnen i framtiden.

kl. 18:53: Soptippen på området ska också stängas. Arbetena påbörjas i år berättar Jukka Takala, teknisk direktör.

kl. 18:51: Högarna är på konkursboets område. Avsikten är att försöka få ut metaller ur avfallet.

kl. 18:50: En kvinna frågar vad det ska hända med de avfallshögar som finns vid Tvärminnevägen. Det är klassificerade avfallsplatser så de blir där är svaret.

kl. 18:49: Många frågor om hamnen nu. Stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen poängterar att hamnen är en hamn och den har varit i bruk också tidigare.

kl. 18:47: En man funderar om det etablerar sig företag på området som har egna fartyg - hur går det då? Från Hangö hamns sida svarar man att hamnen är deras och att företaget i så fall är en av hamnens kunder.

kl. 18:46: Hangö hamn är beredd på att hamnen kan ha liknande verksamhet i hamnen som fanns på stålindustrins tid.

kl. 18:44: Förberedelserna är igång och verksamheten kör i gång inom sinom tid är svaret.

kl. 18:43: En man undrar när det är tänkt att den nya hamnverksamheten ska komma igång.

kl. 18:43: En man påminner om att det varit en hel del trafik till och från stålindustriområdet när det ännu var i gång.

kl. 18:40: En man undrar om trafiken och främst den tunga trafiken och hur den ska dirigeras. Bäst skulle det vara om trafiken går längs med Viskovägen ut till riksväg 25. Men då behövs nya trafiklösningar eftersom det finns en järnvägsövergång nära korvskinnsfabriken ViskoTeepak. Konsulten svarar att man ska ta det i beaktande när planutkastet görs upp.

kl. 18:37: Nu är konsulten klar. Nu är ordet fritt.

kl. 18:36: Nu tittar vi närmare på hamnområdet. En man undrar hur det fungerar i praktiken, finns det plats för fartyg att vända. Det handlar om hastigheter säger någon annan i publiken. Frågan har tagits i bekantan i planeringen.

kl. 18:32: En fråga från Astrid Lindström från miljöföreningen i Hangö. Hon undrar om ett område på kartan är naturskyddsområde eller inte. Konsulten tror att det är natura-område. Stadsgeodet Luukkonen inflikar att det räknas som naturskyddsområde. Beteckningarna verkar vara olika beroende på vilken plan man tittar på (generalplan/landskapsplan).

kl. 18:25: Texten på kartorna är väldigt liten, svårt att se trots att man har glasögon på :)

kl. 18:23: Det går undan i snabb takt. Konsulten visar nya bilder och kartor hela tiden.

kl. 18:22: Nu visas en karta där byggnader på området är utmärkta. Någon enstaka sommarstuga finns på området. Tror inte heller det fanns något bostadshus på området som nu detaljplaneras. Svårt att se, färgklickarna är väldigt små och kartan väldigt stor.

kl. 18:15: På området som detaljplaneras i Koverhar finns bland annat vattenområden, natura-områden, grundvattenområden samt hamnområdet.

kl. 18:11: Nu rabblar konsulten upp en massa olika utredningar som har gjorts på området. Bland utredningarna finns bland annat en utredning om tungmetaller i marken vid stålfabriken.

kl. 18:08: Målet är alltså att skapa jobb, främja livskraften i Lappvik, utveckla hamn- och företagssverksamheten samt utnyttja trafikmöjligheterna på området.

kl. 18:07: Konsulter från företaget Sito står för planeringen.

kl. 18:05: Denis Strandell pratar först på finska och var nära på att börja med presentationen när stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen påminner om att Strandell ska presentera kvällens upplägg även på svenska.

kl. 18:02: Nu inleder stadsdirektör Denis Strandell och hälsar alla välkomna till mötet.

kl. 18:02: Lite bakgrundsfakta så här innan mötet börjar:

Hangö stad köpte för drygt ett år sedan den tidigare industrihamnen och stora markområden av stålverket FN-steels konkursbo i Koverhar. Det egentliga stålverksområdet köpte staden inte.

Hangö stad vill locka nya små och medelstora företag till området. Därför behövs en ny detaljplan som tillåter olika typer av verksamhet.

Staden vill också skapa förutsättningar för Hangö hamn att verka i Koverharhamnen och på det viset lätta på trycket i hamnen i Hangö centrum.

kl. 17:59: Runt 20 personer finns på plats här i salen. En hel del lokalpolitiker bland annat i publiken.

kl. 17:53: Hejsan! Nu är vi på plats här i fullmäktigesalen i stadshuset i Hangö. Jag som rapporterar heter Malin Valtonen. Välkommen att följa med vår liveblogg!

Diskussion om artikeln