Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allvarlig miss vid HNS laboratorium - patienter kan ha utsatts för smittsamma sjukdomar

Från 2016
Uppdaterad 05.04.2016 10:37.
Tagning av blodprov
Bildtext Maximalt 19 patienter kan ha drabbats av nålmissen vid HUSLAB i Kampen i Helsingfors.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Patienter som tog blodprov vid HUSLAB:s laboratorium i Kampen i Helsingfors på onsdagen (30.3) kan ha utsatts för smittosamma sjukdomar p.g.a. en miss med använda nålar. Risken för att någon skulle ha smittats betecknas ändå som oerhört liten.

Det handlar om maximalt 19 patienter, och felet inträffade vid laboratoriet mellan klockan 8.45 och 12.45. Personen som tog blodproven hade av misstag använt nålar som hade använts dagen innan.

Överläkaren för HNS-kliniken för infektionssjukdomar Asko Järvinen säger till Yle Huvudstadsregionen att en kedja av olyckliga händelser möjliggjorde missen.

- Nålarna som användes på nytt var lite större och rymdes inte in i skyddsburken och har lagts i en kopp. Koppen borde ha tömts men det gjordes inte utan nålarna fanns kvar följande dag. Nålarna var där över 12 timmar. Av någon anledning började en person följande dag användas nålarna och öppnade dessutom en skyddskork. Det var en serie av fel, säger Järvinen.

Nålarna som användes på nytt var lite större och rymdes inte in i skyddsburken och har lagts i en kopp. Koppen borde ha tömts men det gjordes inte utan nålarna fanns kvar följande dag.

― Asko Järvinen

Finns det fel i rutinerna som gör att det här kunde ske?

- Det borde inte ske och man kan alltid säga att det finns fel. Det har nu poängterats åt alla att nålarna inte får samlas så här. De ska genast läggas i en burk därifrån de inte kan tas ut.

Kommer rutinerna ses över med anledning av det här?

- Det har gjorts redan i dag från och med morgonen.

Personen som gjorde misstaget anmälde om det självmant till sin chef.

"Vi kontaktar dem som har utsatts"

Vd:n för HUSLAB, Piia Aarnisalo, beklagar i ett pressmeddelande djupt det inträffade och medger att det inte ens borde finnas en möjlighet att något sådant sker.

- Det har i alla fall skett ett misstag och vi gör nu allt för trygga hälsan för de personer som har exponerats för detta. Vi vet vem de är, och vi håller nu på att kontakta dem personligen för att reda ut det skedda. Vi ersätter alla de extra kostnader som det medför.

- Risken att någon skulle ha smittats p.g.a. av en redan använd nål är lyckligtvis oerhört liten, säger Aarnisalo.

Dessutom har blodet på nålen hunnit torka i över 12 timmar, vilket gör risken för en smitta ännu mer osannolik, säger Aarnisalo.

HIV och hepatitrisker

- De sjukdomar som dessa personer i teorin kan ha utsatts för är HIV, HBV (B-hepatit) och HVC (C-hepatit). Smittorisken är ändå i praktiken oerhört liten, eftersom dessa virus, framförallt HIV och C-hepatit, fort tappar sin förmåga att smitta då de befinner sig utanför kroppen. I offentliga utrymmen hittas ofta nålar, men man känner inte till ett enda fall i världen där dessa skulle ha orsakat en HIV-smitta, uppger Asko Järvinen i ett pressmeddelande.

Även om smittorisken i det här fallet betecknas som liten, förhåller sig HNS allvarligt till det skedda. Därför följer man upp med blodprov av de ifrågavarande personerna för att försäkra sig om att de inte fått ovannämnda sjukdomar.

De erbjuds också gratis vaccin mot hepatit B, som ger livstids immunitet mot sjukdomen.

Uppdatering 31.3 kl. 16.39: Intervjun med Asko Järvinen lades till i artikeln.

Diskussion om artikeln