Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Marina Meinander: “Jag är skräckslagen och otroligt ivrig”

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Marina Meinander, dramaturg, regissör och manusförfattare.
Bildtext En mycket glad Marina Meinander blir konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors efter årsskiftet.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Lilla Teaterns blivande konstnärliga ledare vill få teatern till en större del av folks vardagsumgänge.

För några veckor sedan fick Marina Meinander ett samtal. Personen i andra ändan undrade om Meinander skulle vara intresserad av posten som konstnärlig ledare för Lilla Teatern från och med årsskiftet 2017.

- Jag funderade i en sekund och svarade ja.

Helt klart blev det i dag, torsdag, när Helsingfors stadsteaters styrelse på sitt möte fattade beslutet - och nu kan Meinander se fram emot sitt drömjobb.

Det ska inte vara så konstigt att gå på teater. Det ska vara en del av vardagen.

Marina Meinander, blivande chef för Lilla Teatern

- Jag har alltid känt en viss dragning till Lilla Teatern, jag tycker om det tilltal som präglar Lilla Teaterns identitet.

Hur beskriver du det tilltalet?

- Att man ställer sig på jämnhöjd med publiken, ser publiken rakt i ögonen, vänder sig direkt till publiken, har en stor respekt för publiken, men vågar också utmana den. Det som är ytterst kännetecknande och viktigt är också att man kan skratta tillsammans med publiken.

Teatern ska bli en del av folks vardag

Meinander pratar mycket om “Lillan” som en teater med frihet: modet att vara aktuell och ta vara på tidens puls, och som en teater med en konstnärlig ambition. Hon tycker att teatern ska vara tillgänglig.

- Det ska inte vara så konstigt att gå på teater. Det ska vara en del av vardagen. Jag hoppas att vi skulle kunna återuppliva en sådan kultur i hela huvudstadsregionen, att folk skulle börja umgås genom att gå på teater tillsammans.

Saknas det nu?

- Det gör nog det. Det här baserar sig på min känsla, men när jag själv går på teater är det en viss klick som kommer dit. Jag känner många människor via mina barn som skulle vara en potentiell publik men som är helt ointresserade av teater.

Jag tycker att tv och teater lyckas när publiken känner sig sedd och tagen på allvar.

Marina Meinander, blivande chef för Lilla Teatern

Respekt för publiken är a och o

Hur ska Marina Meinander få den som inte ser sig själv som en i teaterpubliken att komma till just Lilla Teatern? Det har hon inget enkelt svar på, men säger att det som är viktigt i all kommunikation - konstnärlig, likväl som journalistisk - är att ta sin publik på ett stort allvar. Man ska inte tänka att den enbart vill bli road eller enbart upprörd, utan se att det finns många facetter i varje människa.

- Jag tycker att tv och teater lyckas när publiken känner sig sedd och tagen på allvar med de behov de kommer till teatern med den kvällen, säger Meinander.

Producentskap på Yle var en chefsskola

Den bästa chefsskolan för Marina Meinander var att efter 13 år som dramaturg på Svenska Teatern hoppa av och sadla om till tv. Hon jobbade som innehållsproducent för den otroligt populära tv-serien Kotikatu, som gick på Yles TV 1 i mer än 17 år.

- Det är orsaken till att jag nu tänker att jag fixar vad som helst! Jag var innehållsansvarig, jobbade med manusförfattarna och hade budgetansvar. Jag lärde mig att inte vara rädd för pengar och att förhandla kontrakt med skådespelare, berättar Meinander.

Hurudan är Marina Meinander som chef?

- Jag vet inte riktigt ännu, men jag hoppas att hon får människor att känna sig sedda, starka, glada och trygga i vad de gör. Som får människor att överraska sig själva i hur bra de är.

Marina Meinander, dramaturg, regissör och manusförfattare.
Bild: Yle/Eva Pursiainen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln