Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Torbjörn Kevin: "Henriksson är överlägsen"

Från 2016
Uppdaterad 31.03.2016 21:20.
Yle Debatt: Torbjörn Kevin: SFP har en utmaning framom andra - Spela upp på Arenan

Journalisten Torbjörn Kevin ser det som mer eller mindre klart att Anna-Maja Henriksson väljs till SFP:s nästa ordförande.

- I minä ögon är Henriksson rätt överlägsen, säger Kevin, som är tidigare chefredaktör för Åbo Underrättelser.

Enligt Kevin var det under Henrikssons period som justitieminister som hon lade grunden för ett poltitiskt förtroende som sträcker sig över språkgränsen.

- Hon höll sig väl framme också i finska medier, och var en politisk kraft som hela Finland räknade med. Hon var inte enbart en SFP-minister.

Utmanar Adlercreutz?

En möjlig motkandidat till Henriksson är riksdagsledamot Anders Adlercreutz från Kyrkslätt. Adlercreutz har inte ännu meddelat om han står till förfogande i ordförandekampen. Torbjörn Kevin bedömer hans chanser att bli vald som små.

- Personligen tycker jag att en första periodens riksdagsledamot kanske kunde vänta lite, säger Kevin.

Anders Adlercreutz
Bild: Yle/Mattias Fagerholm

En hurudan ordförandekamp kunde det bli mellan Henriksson och Adlercreutz?

- Det negativa draget här är att det snabbt blir en kamp mellan Österbotten och södra Finland. Och det skulle vara väldigt onödigt. Det är inget självändamål att det blir ett race, säger Kevin. Den regionalpolitiska dimensionen har alltid funnits i SFP och man kommer inte undan den, men jag tror att i det här specifika fallet får den regionpolitiska aspekten en undanskymd betydelse då det inte verkar finnas en erfaren kandidat i södra Finland som är beredd att ta upp kampen.

Vilka är de största utmaningarna för SFP:s blivande ordförande?

- Eftersom SFP under hela sin historia har haft regeringen som bas för den svenska politiken så är det givetvis att återinföra partiet i den regeringskrets där man är van vid att vara. Prioritet nummer ett är att ta tillbaka SFP in i regeringen och den frågan är alls inte lätt, säger Torbjörn Kevin.

Se hela intervjun med Torbjörn Kevin här:

Yle Debatt: Torbjörn Kevin: "Henriksson överlägsen" - Spela upp på Arenan

I veckans Obs debatt diskuterar tidigare riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos, chefen för KSF Medias ledarredaktion Susanna Ginman och riksdagsledamoten Anders Adlercreutz SFP:s framtidsutsikter.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln