Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

The 5th wave – utomjordingarna kommer!

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Cassie och Ben ser förskräckta ut.
Bildtext Cassie (Chloë Grace Moretz) och Ben (Nick Robinson) ser nåt som inte är bra.
Bild: © 2015 Columbia Pictures Industries, Inc. SONY PICTURES TAINMENT INC.

Utomjordingar anländer i stora skrämmande farkoster, kaos uppstår, en lillebror försvinner och en storasyster försöker finna honom.

En dystopisk scifi-film. Baserad på en roman för unga vuxna. En ung kvinna i huvudrollen. Två unga, snygga män som den unga kvinnan måste välja mellan. Samtidigt som hon också måste slåss och skjuta och kämpa för sitt liv och andras.

Och det hela kan inte berättas klart i en film utan är en planerad trilogi. Låter det här bekant?

5th wave eller Den femte vågen är baserad på Rick Yanceys ungdomsroman med samma namn. Huvudpersonen är Cassie (Chloë Grace Moretz) en vanlig tonårsflicka tills utomjordingar en dag dyker upp med sina rymdskepp och sänder vågor av förstörelse över jordklotet; strömavbrott, tsunamin, dödliga virus och så vidare. Till sist tar de här utomjordingarna mänskoform och den sista vågen står för dörren.

I det kaos som uppstår på jorden kommer Cassie ifrån sin lillebror Sam (Zachary Arthur) och honom försöker hon sedan finna. På vägen kommer hon i kontakt med en supersnygg, men mystisk ung man Evan (Alex Roe) som vill hjälpa henne. Samtidigt som hennes supersöta, high school förälskelse Ben (Nick Robinson) har rekryterats till en barn- och ungdomsarmé som skall slå tillbaka mot utomjordingarna.

Eller det är vad översten (Liev Schreiber) påstår när han håller sina allvarliga stridstal inför sin barnarmé som svarar – Sir, yes sir.

Cassie håller sin lillebror Sam i handen och springer tillsammans med Ben undan de onda.
Bild: The Walt Disney Company Nordic

Du har sett det här förut

The 5th wave känns som ett snabbt hopkok av filmer som Independence Day, The Day After Tomorrow och Invasion of the Body Snatchers med lite Hunger Games som strössel på toppen.

Fast Cassie blir aldrig en Katniss. Trots att Moretz är en utmärkt skådespelare (i filmer som till exempel Kick-Ass och Clouds of Sils Maria).

Filmen börjar med att grundligt beskriva de olika vågorna av förstörelse som utomjordingarna sätter igång. Det är skräckinjagande och massivt men sedan orkar inte filmen förklara särskilt mycket mer. Som till exempel varför utomjordingarna kommit till jorden?

Kärlekstriangeln, som nästan är en form av standard i den här typen av ungdomsfilmer, känns påklistrad. Och det uppstår heller ingen större känsla mellan Cassie, Ben och Evan.

Jobbiga tider för unga kvinnor

Så för att återgå till där jag började. För det känns alltmer som om de här, mestadels fantasy- och scififilmerna riktade till en ung publik, börjar flyta ihop. Och jag igen börjar bli smått orolig över hur tuff och hård världen är för de unga kvinnorna som har huvudrollerna i de här berättelserna.

Inte nog med att det är svårt att veta vem man är kär i och att man tappat bort lillebror, man skall också slåss mot korrumperade diktaturer eller utomjordingar. Jag kommer på mig själv att sakna Anne på Grönkulla. Kan inte en ung kvinna bara få ha vanliga, världsliga problem?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln