Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Det är helt enkelt underbart!

Från 2016
Uppdaterad 04.04.2016 12:03.
Redaktör för Familjeliv
Bildtext Den känsla av samarbete som uppstår när man sjunger flerstämmigt är helt oöverträfflig, skriver Heidi Grandell-Sonck.

Jag sjunger i en liten blandkör på 15 pers som egentligen hör till församlingen, men ganska få av oss som är aktiva är församlingsaktiva. Jag har sjungit där till och från sedan jag var tolv, alltså mer än halva mitt liv!

I början var vi ganska rutidåliga, och i många år var det den positiva inställningen till sången och gemenskapen som var det viktiga. Det vill säga, vem som helst fick vara med, man behövde varken kunna läsa noter eller träffa ton, bara man var med. Det som vi inte kunde fylla i tonträff och klang, kompenserade vi med storstilad koreografi och utstyrsel på våra konserter där närmast sörjande samlades för att dricka gratisvin och klappa. Vissa nummer blev plötsligt till allsång i refrängen, då de stackars åskådarna och vår hurtiga dirigent tyckte synd om den tonalt havererande och dåligt samspelta kören.

I dag är vi (om man får säga det själv) ganska bra! Vi har lagom med folk i alla stämmor utom basen, vi har skippat koreografi och glitterhattar (utom ibland) och vi sjunger allt från folkvisor till sakralt och schlager.

Under årens lopp har många av oss fått barn och på vissa övningar sitter den nya generationens sångare vid bordet bakom oss och ritar eller leker sinsemellan.

Du efterlyser ett körminne - kanske skulle det vara när den första körbebisen fick sitt namn. Det vill säga en bas och en sopran hittade varandra för några år sedan och fick barn i fjol. Givetvis sjöng vi på hans namngivningsfest och det kändes fint.

För mig har körsång alltid varit väldigt viktigt. Den känsla av samarbete som uppstår när man sjunger flerstämmigt är helt oöverträfflig. Att stöda och få stöd av andra sångare, att bli säkrare och säkrare i sin stämma, att till sist gemensamt skapa en klang som får taket att lyfta. Det är helt enkelt underbart!

Vår kör har alltid fungerat på ideell basis - d.v.s. dirigenten får ingenting betalt och ingen av oss som sjunger betalar heller något. Men vi ställer ibland upp och sjunger för tomma kyrkor på diverse mässor och annat, som tack för att vi får låna församlingens utrymmen. Fair and square.

Heidi Grandell-Sonck

#minkör

Diskussion om artikeln