Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De vill lära unga att dansa

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 09:26.
Unga gillar dans - Spela upp på Arenan

Till allmänbildningen hör danskunskaper i vals, tango, foxtrot och bugg. Det säger Anton Plogman och Johanna Ahlskog som varannan torsdag ordnar danskurs för unga i Folkhälsanhuset i Vasa.

Elvis Presley sjunger All shock up ur ett högtalarsystem inne i folkhälsanhuset i Vasa. Längs väggen står tjugo ungdomar som med koncentrerad blick följer varje steg som Johanna Ahlskog och Anton Plogman
tar när de visar för kursdeltagarna hur man snurrar när man dansar bugg.

- Kom ihåg att det inte finns några danspoliser som arresterar en om man gör något fel. Viktigaste är att man dansar, säger Plogman.

Starkt intresse för dans

I februari startade en danskurs, som lär ut grunderna i bugg, foxtrot och fusku för unga och studerande. Kursen arrangeras av UNF, SÖU och Folkhälsan. Initiativtagare är Plogman och Ahlskog. Båda två har ett starkt
brinnande intresse för dans.

- Jag har alltid älskat att dansa. Jag har dansat lite allt möjligt men till favoriterna hör bugg och lindy hop, säger Ahlskog.

- Jag fick ett intresse för att dansa i och med att jag är musiker. Många i publiken har kommit fram och sagt att vi har bra dansmusik. Jag började fundera på vad som är bra dansmusik och anmälde mig till en danskurs. Jag blev väldigt inspirerad och har fortsatt att dansa, säger Plogman.

Idén föddes på Island

Genom förening UNF fick Ahlskog och Plogman möjlighet att delta i en danskurs på Island tillsammans med unga från hela Norden. Kursen pågick i ett veckoslut och handlade om hur man kan skapa evenemang för unga där dans har en central roll.

- Veckoslutet inspirerade oss att ordna danskurs i Vasa, säger Ahlskog.

I fjol ordnade Plogman och Ahlskog danskurs för första gången. Då var fjorton personer anmälda. I år har antalet nästan fördubblats.

- Vi är väldigt positivt överraskade över att det finns ett intresse i Österbotten, säger Ahlskog.

Unga saknas på dansgolvet

Plogman har i över sex års tid spelat dansbandsmusik runt om i Finland. Han har reagerat på att unga ofta saknas på dansgolvet.

- Vi diskuterar ofta dansbandsorkestrar i Österbotten sinsemellan vad man kan göra för att locka fler unga till dansgolven, säger Plogman.

Plogman skulle gärna se att dansband skulle spela modernare dansbandslåtar och att unga personer skulle bilda nya dansband.

Diskussion om artikeln