Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmöte kring kärnsäkerhet irriterade Nordkorea

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 11:12.
USA:s president Barack Obama och Kinas president Xi Jinping under kärnsäkerhetsmöte i mars-april 2016.
Bild: EPA/Dennis Brack / POOL

USA:s president Barack Obama träffade Kinas president Xi Jinping i Washington i samband med toppmötet om kärnsäkerhet. Obama uppmanade Xi att utnyttja sitt inflytande över Nordkorea och pressa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un att avveckla landets kärnvapenprogram.

Förhandlingarna mellan presidenterna Obama och Xi beskrevs som uppriktiga men diplomatiska. Obama konstaterade under en gemensam presskonferens att USA och Kina är överens om behovet av att avrusta den koreanska halvön och att FN:s sanktioner mot Nordkorea bör tillämpas.

- Vi kommer att fortsätta att diskutera hur vi kan motarbeta de nordkoreanska kärnvapentesterna, som leder till eskalerande motsättningar i regionen, sade Obama.

På fredagsmorgonen reagerade Nordkorea på samtalet mellan Obama och Xi genom att avfyra en missil som fallit ner i vattnet öster om landet, uppger Sydkoreas militär.

Oenighet kring Sydkinesiska sjön

Om det rådde samförstånd mellan USA och Kina i fråga om Nordkorea så var man avsevärt mer oeniga i fråga om Kinas aktivitet i Sydkinesiska sjön. USA hävdar att Kina har ökat sin militära närvaro i området trots att den kinesiska presidenten lovade i höstas att man inte kommer att militarisera havet.

- Precis som tidigare så har vi våra meningsskiljaktigheter. Till exempel i fråga om mänskliga rättigheter, cybersäkerhet och maritima frågor. I likhet med Kina och andra länder har USA intressen i Stillahavsregionen i Asien, sade Obama.

Kinas president Xi medgav att det existerar motsättningar länderna emellan. Men han betonade att problemen skall lösas genom en aktiv dialog och förhandlingar.

Ett bevis på att förhandlingarna kan bära frukt kom på torsdagen. Vita Huset meddelade nämligen att USA och Kina den 22 april kommer att underteckna det klimatavtal som världens ledare kom överens om i december i Paris.

Diskussion om artikeln