Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Akvareller på outnyttjad vattenkraft

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 09:54.
Att fånga tiden med penseln
Bild: Kinoproduction

Konstnären Rolf Holm besöker olika älvar och deras vattenkraftverk och kvarnar i Österbotten. Han vill fånga dessa vattenverk på akvarell för han vill visa på outnyttjad vattenkraft som i dag med moderna små turbiner kunde bli ett alternativ för ren energi.

Rolf Holm ställer upp sitt stativ, gör skisser och tar foton på platsen och berättar om de olika vattenkraftverkens och kvarnarnas historia.

Inspelningarna har gjorts vid vattenkraftverken i Kimo å vid Kimo bruk med sina tre vattenfall, Kyrå älvs forsar vid Orisbergs gård i Storkyrö och i Voitby i Korsholm.

Hemma i ateljén i Vasa studerar han sina skisser och målar färdigt sina akvareller

Projektet om vattenkraft handlar om att måla vattenfall, älvar som rinner. Visa åt människorna hur de här gamla miljöerna bör förvaras och vad som ännu finns kvar.

― Rolf Holm

I dokumentären berättar Rolf Holm om Prästkulla gård vid Fagervik bruk där han själv växte upp och där på hans farfar och far jobbade som smeder i Gårdens Smedja.

I sin ateljé i Vasa berättar Rolf Holm om sina tidigare projekt att på akvarell fånga Finlands järnbruk, Österbottens kyrkor och gamla byggnader i Vasa.

Yle Fem fredag 1.4.2016 kl. 20.00 (repris lördag 2.4.2016)
1 år på Arenan.

Manus och regi: Claes Olsson
Produktion: Kinoproduction