Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Monumentala Moonsorrow släpper ny skiva

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 14:17.
Moonsorrow pressbild
Bild: Moonsorrow

Moonsorrows nya album Jumalten aika är genialiskt.

Sådana låtar som Mooonsorrow gör så jammar man inte ihop under några sessioner. Ännu längre tar det mellan album om man har ett nästan klart album, som man helt och hållet skrotar för att starta om på nytt. Så gjorde de, och det lönade sig. Nya albumet Jumalten aika är genialiskt.

Henri Sorvali bär det huvudsakliga ansvaret vad gäller Moonsorrows musik. Han har levt och andats nya albumet Jumalten aika nu i några år och det har tagit på psyket ställvis.

- Du borde intervjua min fru. Hon kan berätta hur det har varit att leva med mig under de senaste åren då jag hållit på med skivan, säger Henri.

- Otaliga sömnlösa nätter och kilovis med osäkerhet i några års tid, som sen slutade i lyckotårar då jag slutligen flög hem tillbaka till Helsingfors efter att ha fått skivan klar i Kemi, fortsätter Henri.

Just därför är ögonblicket då Henri och vokalist/basisten Ville Sorvali möts extra laddat. Detta är nämligen den första gången då Henri får se den helt fullständigt färdiga skivan i fysiskt format.

- Allt verkar vara ok. Förutom att jag kommer inte ihåg att jag skulle ha gett tillstånd åt skivbolaget att kalla vår musik för "Monumental darkness", vilket det står på klistermärket som finns på omslaget till Jumalten aika.

Omstart

Då Henri sköter om musiken till Moonsorrow så är det Henris bandkollega och kusin Ville som sköter alla låttexter. Samarbetet mellan dessa är en väldigt fungerande disfunktionell lösning. Ville håller berättelserna ganska långt för sig själv tills låten är helt och hållet klar.

Inspirationskällorna är fortfarande ganska långt de samma som de alltid varit. Gammal Darkthrone, Burzum och Bathory låter fortfarande lika bra. Det att Moonsorrow kallas folkmetal får framför allt Henri att rysa.

- Det finns exempelvis band som Finsterforst från Tyskland vars hela musikaliska "karriär" handlar om att stjäla från andra klart och tydligt.

- De sade även i en intervju att de inte längre vill låta som Moonsorrow eftersom nya Moonsorrow enligt dem inte är bra.

- Finsterforst, var vänliga och kyss en getvagina, hälsar Henri till Tyskland.

Vain elämää och Moonsorrow

Samspelet melllan bandmedlemmarna var på den nivå denna gången att Ville Sorvali har en klar agenda angående bandets följande steg.

- Det finns väl inget annat att göra än att gå med i Vain elämää och gråta medan man äter inrefilé efter den här skivan, menar Ville.

- Det hade varit kul om Mika Luttinen från finska bandet Impaled Nazarene och någon spinkig rappare hade varit med oss i Vain elämää, konstaterar Henri.

- Även en Moonsorrow-låt av Tuomari Nurmio vore fint, eller kanske av någon aktuell artist som till exempel JVG, utmanar Ville.

Moonsorrow nyaste album Jumalten aika är ute från och med 1.4 varefter bandet sticker iväg på turné i Europa. I Finland kan man se dem under sommaren på bland annat Tampere Metal Meeting, Jalometalli, Ilosaarirockoch Porisphere.

Hör hela intervjun med Moonsorrow här under:

Supernova: Henri & Ville Sorvali / Moonsorrow 30.3 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln