JNT:s vinst lika stor som Anvias
På Jakobstadsnejdens telefon är vd Maria Höglund nöjd med resultatet, det blev en rörelsevinst på 1,8 miljoner euro ifjol. JNT delar ut en måttfull dividend, endast 25 euro per aktie.
- Istället gräver vi ner vinsten i snabbare och mera fiberkabel, säger Höglund.
Ifjol levererade JNT rekordmycket datakapacitet till kunderna. Bolaget ligger i landstoppen när det gäller fiberanslutningar.
Under de tre senaste åren har bolaget satsat över 10 miljoner euro i infrastruktur.
Rörelsevinsten uppgick till 13,4 procent av en omsättning på knappt 13,5 miljoner euro. Soliditeten var 84 procent. Antalet anställda var 56 personer.
Sämre för Anvia
I en jämförelse drar Anvia det kortare strået. Anvia är i stora drag tio gånger större i omsättning och personal men lyckas inte ge ett bättre rörelseresultat än JNT. Rörelsevinsten i procent av omsättningen var endast 1,4 procent. Soliditeten gick ner till 65 procent.
I pengar var Anvias vinst ifjol endast 20 000 euro högre än JNT:s resultat. Ändå väljer Anvia att inte snåla med dividendutdelningen. Hela 80 euro per aktie ska delas ut, totalt får aktieägarna över 7,3 miljoner euro.
Den största skillnaden mellan bolagen är den valda strategin. JNT fokuserar på kärnverksamheten telekom, medan Anvia genom åren satsat på tillväxt och diversifiering.
För drygt 10 år sedan inledde Anvia företagsköpen i IT- och säkerhetssektorn.
- Det hör till vår tillväxtstrategi när telekomverksamheten går ner, säger styrelseordförande Bengt Beijar.
JNT å sin sida har inte haft liknande ambitioner. Vi håller oss till kärnverksamheten, säger vd Maria Höglund.
Lönsamma köp?
Hur lönsamma Anvias många företagsköp i säkerhets- och IT-sektorn varit är svårt att bedöma. Senast ifjol köptes Sappa i Sverige och Anvias omsättning ökade i ett slag med 23,5 procent.
Precis som i JNT är kärnverksamheten i Anvia lönsam, säger Beijar, men det finns ingen tillväxtmöjlighet i telekom.
Frågan är om Anvia hade varit ett lönsammare företag med färre företagsköp?
- Det är lätt att vara efterklok, säger Beijar.
Företagsköpen motiverar Beijar med tillväxtstrategin. Börjar omsättningen gå ner tar pengarna till sist slut, säger Beijar som förklaring till att Anvia sysslar med annat än bara telekom.
För att lyfta Anvias resultat pågår samarbetsförhandlingar, upp till 70 anställda kan förlora jobbet. Anvia börjar också bygga fibernät i tätorter utanför Österbotten.
- Det ska ge lönsamhet på sikt, säger Beijar. Österbotten är ju redan fibertäckt.
Målet är att lönsamhetskurvan ska uppåt redan i år.
Aktiekapare gav bekymmer
För Anvias ledning har Elisa de senaste åren varit ett ständigt bekymmer. Elisa har lyckats kapa åt sig en bit över 30 procent av Anvias aktier, men sedan verkar det ha stannat upp.
Det har kostat pengar och fysiska och psykiska krafter att anlita juridisk och ekonomisk rådgivning för att tampas med Elisa, förklarar Beijar.
- Det är inte fråga om småpengar, det har kostat mycket, säger Beijar och medger att det påverkat resultatet. Summor vill han inte nämna.
Liknande bekymmer med aktiehajar hade Jakobstadsnejdens telefon för kanske 15 år sedan. Sedan dess har JNT köpt in egna aktier som uppgår till 20 procent av aktiekapitalet.
- Det finns inga snabba klipp att göra här, säger vd Maria Höglund.
Dividenden är måttfull och resten av vinsten gräver JNT ner i bättre infrastruktur i Jakobstad och kommunerna omkring. Området hör till det fibertätaste i hela landet.
- Magkänslan är att en stor del av våra kunder delar JNT:s värderingar.