Panamadokumenten avslöjar makthavarnas skatteparadisbolag

Hundratals grävande journalister har fått tillgång till 11,5 miljoner läckta dokument. De kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Firman är en av världens största vad gäller skatteparadistjänster.
Mossack Fonsecas filialer finns i hela världen, i över 40 länder. Dokumentläckan på 2 600 gigabyte är den största hittills. Den är betydligt större än till exempel Wikileaks.
”Läckan har stor betydelse”
Dokumenten förmedlades först till Süddeutsche Zeitung i München. Den tyska tidningen har därefter delat med sig av materialet till ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists); en organisation för grävande journalistik. Över 100 medier från hela världen har nagelfarit dokumenten i flera månader.
Från Finland har Spotlight- och MOT-redaktionerna på Yle varit med.
- Vi har tidigare hört om skatteparadisens negativa effekter. Den här läckan har stor betydelse, eftersom den verkligen visar hur skatteparadisen är till skada för oss alla, säger Süddeutsche Zeitungs undersökande journalist Frederik Obermeier till MOT.
Viktigt lyfta fram missförhållanden
EU:s kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor Margrethe Vestager anser att det är viktigt att skatteparadisen sätts under lupp.
- Visselblåsare och journalisterna som granskar läckor har en viktig roll i våra samhällen. Om mänskor har modet att lyfta fram missförhållanden och gör det möjligt att berätta om dem kan vi förändra samhället i en bättre riktning, säger Vestager till Spotlight.
Den stora dokumentläckan avslöjar hur advokater och banker bidrar till att upprätthålla skatteparadisekonomin. De hjälper makthavare och rika att gömma sig bakom hemlighetens draperi.
Materialet inbegriper 140 makthavare från hela världen. Av dem är 12 stats- eller regeringschefer.
Från Putin till Gunnlaugsson
Läckan visar hur president Putins närmaste krets flyttade upp till två miljarder amerikanska dollar via hemliga bankkonton och företag i skatteparadis.
Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson grundade ett skatteparadisbolag på Brittiska Jungfruöarna utan att berätta om det offentligt. I hemlandet har han nått politisk framgång bland annat genom att kritisera dylikt förfarande.
Nu visar det sig att hans skatteparadisbolag Wintris kräver de isländska bankerna på miljontals euro i finanskrisens efterspel.
- Vi anser att gemene man har rätt att veta vad som händer bakom kulisserna, menar Bastian Obermayer, chef för den grävande gruppen på Süddeutsche Zeitung.
- Skatteflykten berör oss alla. Många statsministrar, diktatorer och presidenter i stora länder gömmer sina pengar. Medborgarna har rätt att veta om det här, tillägger Obermayer.
Över 200 000 skatteparadisbolag
Materialet omfattar material från 1977 fram till december i fjol. Det finns information om över 200 000 skatteparadisbolag och stiftelser.
I materialet finns mejl, företagsdokument, bankinformation, myndighetsutlåtanden, domar, kopior av pass med mera, som Mossack Fonseca har delat med sina klienter.
Där finns också hundratals finska namn: småföretagare och stora placerare, företag, toppidrottare, familjer, jurister, och dömda brottslingar.
Dokumenten från Mossack Fonseca inbegriper de mest ökända skatteparadisen i världen. Där finns Panama, Bahamas, Seychellerna, Brittiska Jungfruöarna, Niue och Bermuda för att nämna några.
Yles Spotlight och MOT berättar om de viktigaste avslöjandena i fyra tv-program samt på webben.
MOT: Historian suurin tietovuoto osa 1, 4.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 1, 5.4, Yle Fem
MOT: Historian suurin tietovuoto osa 2, 11.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 2, 12.4, Yle Fem
Reportrar:
Minna Knus-Galán, MOT
Kjell Lindroos, Spotlight