Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Biedermeier är här igen

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 16:49.
Strömsö inslag: På tidsresa till Biedermeier-epoken - Spela upp på Arenan

Elin och Owe besöker biedermeierrummet på Österbottens museum för att hämta inspiration till sina festdekorationer.

Biedermeierepoken, som inföll i början av 1800-talet (ca 1815-1850) kom med nytänkande på många fronter. Biedermeier var den första inredningsstilen som inte var tänkt för adeln utan riktade sig till borgerskapet. Tidigare hade möblerna varit stora, de var tillverkade för att passa de stora salarna i slotten. Nu blev möblerna mindre och bekvämare och flyttades ut från väggen, så som vi ännu idag ofta placerar soffmöblemang.

Biedermeier och blommorna

Det var också nu man började ha krukväxter. Man tog in palmer, drakblodsträd och andra grönväxter. Amaryllisen hör också ihop med biedermeiertiden.

Det som bäst lever kvar i folkminnet är biedermeierbuketten; en liten, tätt bunden, konformad bukett med ett strängt mönster, ofta i ringar och med en enskild, upphöjd blomma överst. Blommorna på 1800-talet var små och hade korta stjälkar. För att få lite längre stjälkar använde man sig av s.k. trådning - man förlängde helt enkelt stjälkarna med järntråd.

Biedermeierbuketten eller biderbuketten, som den ofta kallas, har överlevt till våra dagar även om formen ändrats en aning och det strikta mönstret försvunnit under årens lopp.

Inspirerande strikta mönster

Vi gjorde två arrangemang i biedermeierstil, men med en teknik som är anpassad till vår tid – stickmassa. Genom att välja olika material, färger och mönster kan man variera biedermeierarrangemangen och skapa olika stämningar. Allt från romantiska drömmar i pastell till färgexplosioner lämpliga för barnkalas. Vi inspirerades av biedermeierbukettens konform och stränga mönster och det blev lika fint med godis som med blommor.

två blomsterarrangemang
Bild: Carina Ahlskog / YLE

Arrangera med Owe

I biedermeier lämpar sig blomsorter som har många små blommor på stjälken. Om du inte hittar blommor i önskad färg och form gör som jag – sätt med lite frukt. Vindruvor t.ex. har ju både en fin färg och form och är ofta också rätt förmånliga.

Owes blommor: snöbollsbuske, kvistkrysantemer, kvistrosor, kvistnejlikor, slöjblomma, johannesört, mörka vindruvor och leucadendron.
Du behöver: kniv, fint fat, stickmassa (våt för blommor, torr för godis), blommor, frukt, godis...

Gör så här:

  • Börja med att blöta upp stickmassan. Bästa resultatet får du om du låter stickmassan flyta på vattenytan, den suger snabbt i sig vatten och blir helt genomvåt.
  • Skär stickmassan till en kon. Tänk på materialet du valt och ta i beaktande den slutliga storleken - det går år mer blommor än man tror!
  • Planera mönstret enligt färg och material. Börja nerifrån och jobba dej uppåt. Kom ihåg att snitta alla blommor med en vass kniv för att lättare kunna sticka in blommorna i stickmassan och så att blommorna lättare kan ta upp fukt.
  • Placera till sist en enskild blomma lite upphöjd på toppen som en knopp – det är typiskt för ett biedermeierarrangemang.
ett godisarrangemang
Bild: Carina Ahlskog / YLE

Tänk 1800-tal!

Sommartid hittar du många blommor i trädgården eller naturen som lämpar sig väl för denhär typen av arrangemang. Biedermeirstilen är intressant och kan ge inspiration till mycket. Förutom olika buketter och arrangemang kunde man ju tänka sig att göra en biedermeierinspirerad blomplantering i trädgården eller varför inte ett runt grönsksland med ett strikt biedermeiermönster. Möjligheterna är oändliga, låt inspirationen flöda och tänk borgerligt 1800-tal!

ett blomsterarrangemang
Bild: Carina Ahlskog / YLE