Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Teslas Model 3 avgör bolagets framtid

Från 2016
Uppdaterad 08.05.2017 15:59.
Tesla har lanserat en ny billigare modell
Bildtext Teslas Model 3 lanserades 31.3.2016
Bild: EPA/TESLA

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla hoppas att den nya billigare Teslamodellen ska sälja så bra att bolagets produktion av bilar kan tiofaldigas fram till 2020. Men det finns många hot: tidtabellen, konkurrenternas nya bilar och de låga bränslekostnaderna som har minskat intresset för elbilar.

Den nya Model 3 presenterades den 31 mars på kvällen kalifornisk tid vid Teslas designstudio i Hawthorne, norr om Los Angeles. På plats var några hundra Teslaägare, fans, köpare och mediebolag. En del av köparna hade köat hela dagen för att få in en beställning så tidigt som möjligt. Lanseringen av en ny bilmodell påminde om lanseringen av en ny produkt från Apple.

Teslas vd Elon Musk höll publiken i spänning vid lanseringen.

- Vill ni se bilen? retades han. Vi har den inte här i kväll… äh jag skojade bara, sade Musk.

Under presskonferensen meddelade Musk att 137 600 beställningar hade gjorts, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Produktionen av Model 3 kommer småningom i gång och år 2017 är den i gång på allvar. De som nu beställer bilen kan räkna med en väntetid på två år. Priset kommer att ligga kring 35 000 dollar före skatt. Det betyder att Model 3 kommer att vara mer än hälften billigare än Teslas lyxmodeller Model S och Model X.

Priset är satt så att bilen ska intressera också andra än elbilsfantaster som rör sig i lyxbilssegmentet av marknaden. Bland elbilarna kommer Tesla Model 3 att konkurrera med bland andra General Motors Chevrolet Bolt EV som prismässigt kommer att ligga på samma nivå som Model 3. Räckvidden med full laddning är ungefär samma för båda bilarna, drygt 300 km.

I elbilar utgör batteriet en stor del av kostnaden för en bil. När Teslas egen batterifabrik, Gigafactory i Nevada, blir klar räknar bolaget med att kunna sänka kostnaden för batteritillverkningen med 30 procent. En osäkerhetsfaktor är priset på litium som används i batterierna.

Köpare köar för att reservera en Tesla Model 3
Bildtext Teslaköpare köar för att beställa en ny Model 3.
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

För den 13 år gamla elbilstillverkaren Tesla blir framgången för Model 3 avgörande. Bolagets mål är att sälja en halv miljon bilar år 2020. Målet är alltså att bli av med stämpeln som en tillverkare av dyra nichebilar för att i stället betraktas som en ”normal” biltillverkare, som visserligen tillverkar enbart elbilar.

Risker för Model 3

Det finns en hel del risker med Model 3 projektet. Det gäller för bolaget att bli kvitt fördomarna kring elbilar, allt från räckviddsskräck till de få laddningsställena och servicepunkterna.

Men ett annat hot är att bränslepriserna har kommit ner. Det här har påverkat försäljningen av elbilar och hybridbilar i USA, skriver Reuters. Försäljningen har minskat med nio procent under de två första månaderna i år. Det såldes färre el- och hybridbilar under januari och februari än Ford F pickup-bilar enbart under februari.

En annan risk är att produktionen av den nya Model 3 försenas precis som produktionen av de tidigare Teslamodellerna. Den här typen av spekulationer påverkar tilltron till hela bolaget, som hittills har gjort enbart förlust. Tesla har meddelat att man för första gången kommer att gå på plus under april månad.

Teslas egen affärsmodell

Tesla skiljer sig från andra biltillverkare på ett avgörande sätt. Man tillverkar så gott som alla delar själv, medan de flesta andra biltillverkare har ett brett nät av underleverantörer som producerar komponenter och teknologi.

Också försäljningen skiljer sig från andra bilmärken. Tesla säljer sina bilar direkt till kunderna, via nätet eller genom sina bilsalonger. Övriga bilmärken har ofta bilhandlare som kan sälja många olika märken. Det har Tesla inte gått med på.

Enligt The Economist är Teslas sätt att driva affärer kostsamt, åtminstone i början. Barclays bank uppskattar att bolaget kommer att bränna av med 11 miljarder dollar de följande fem åren, utan att generera så stora vinster.

The Economist frågar sig också hur ett bolag som hittills har varit fokuserat på spetsteknologi kan transformeras till ett massproducerande bolag som erbjuder produkter för medelklassen.

Men Tesla Model 3 konkurrerar inte enbart med andra elbilar i sin klass. Konkurrensen kommer också från bensin- och dieseldrivna bilar som Audi A4, BMW serie 3, Volvo och Mercedes klass C. Ännu vet man inte vad priset för en Model 3 blir i Finland. Uppskattningarna har rört sig mellan 40 000 och 60 000 euro.

Om Tesla Model 3 kan möta alla de osäkerhetsfaktorer och risker som projektet innebär kommer Tesla att överleva. Annars kan ytterligare ett innovativt bilmärke gå i graven. Exempel finns från Tucker till Fisker.

Diskussion om artikeln