Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

De Eurovisa tar sig an 43 Eurovisionslåtar

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bildtext Johan Lindroos och Eva Frantz har gjort De Eurovisa redan i fem år.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

I takt med att Eurovisionen växer måste också De Eurovisa göra det. I år poängsätts alla 43 Eurovisionsbidrag i fem avsnitt mot tidigare fyra. Det betyder tio fantastiska gäster!

De Eurovisa firar sitt femårsjubileum med fem intressanta avsnitt av tv-programmet.

Det är faktiskt ett hisnande antal länder som deltar i Eurovisionen i Stockholm i år, hela 43 stycken. Lika många har det varit två gånger tidigare, år 2011 och 2008.

För att gästerna ska hinna säga sin åsikt om låtarna och för att tittarna ska hinna se något av videorna har Yle därför förlängt den Eurovisa säsongen med ett avsnitt.

Eva Frantz och Johan Lindroos är De Eurovisa.
Bildtext Eva Frantz och Johan Lindroos delar tillsammans med gästerna ut poäng enligt vad de själv tycker om Eurovisionsbidragen.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Det är inte bara De Eurovisa som jubilerar, i år är det också femtionde gången som Finland deltar i Eurovisionen.

- Jag tycker det är jätteroligt att vi lyckats bjuda in så många gäster som själv deltagit i Eurovisionen. De kan ge sin egna synvinkel på tävlingen, säger programledaren Eva Frantz.

Sakkunniga gäster

Vem är då gästerna som ska se, höra och bedömma årets Eurovisionsbidrag? Det är en salig blandning av tidigare Eurovisionsrepresentanter, musiker, producenter, skådespelare och redaktörer.

Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa.
Bildtext Janne Engblom och Hannah Norrena är gäster i det första avsnittet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Säsongspremiär blir det den 9 april. Gäster är då musikern Janne Engblom, som tävlade i Eurovisionen år 1990 som sångare i bandet Beat, och radio- och tv-personligheten Hannah Norrena.

Del två sänds den 16 april. Då återvänder producenten och låtskrivaren Patric Sarin till programet. Eurovisionsreportern och -experten Lilian Brunell gästar för sin del programmet för första gången.

Lilian Brunell och Patric Sarin är gäster i De Eurovisa.
Bildtext Lilian Brunell och Patric Sarin.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gäster i det tredje avsnittet är musikern Ami Aspelund, som tävlade i Eurovisionen år 1983 med låten Fantasiaa och musikern Paul Uotila, som tävlade i UMK 2015 som en del av gruppen Satin Circus. Del tre sänds den 23 april.

Ami Aspelund och Paul Uotila som gäster i De Eurovisa.
Bildtext Ifjol gav Ami Aspelund poäng i De Eurovisa tillsammans med Paul Uotilas bandkompis Krippe Westerling.
Bild: Yle / Hanna Othman

Del fyra sänds den 30 april. De Eurovisa välkomnar också musikern Geir Rönning tillbaka. Geir tävlade i Eurovisionen år 2005 med låten Why? medan den andra gästen, sångaren Rafaela Truda, deltog i UMK 2016 med låten Rise up.

Geir Rönning och Rafaela Truda besöker De Eurovisa.
Bildtext Geirs rötter är i Norge, Rafaelas i Makedonien.
Bild: Yle / Hanna Othman

Del fem sänds den 7 maj. Gäster är musikern och skådespelaren Marika Krook, som deltog i Eurovisionen år 1998 som sångare i Edea, samt Eurovisionsreportern och -experten David Lindström.

David Lindström och Marika Krook.
Bildtext David Lindström och Marika Krook fick också vara med och ge poäng från 1 till 10.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Som programledare forstätter Eva Frantz och som ständig bisittare ser vi Johan Lindroos, musikchef för Radio Vega och Radio Extrem.

- Jag gillar att det i panelen finns allt från passionerade Eurovisionsfans till musiker som sysslar med olika former av musik. Exempelvis Marika Krook lyfte fram saker jag inte själv hade tänkt på, säger Eva Frantz.

De Eurovisa sänds på Yle Fem lördagar klockan 21.00 med start den 9 april 2016.

Märk också att alla avsnitt publiceras redan den 9 april på Yle Arenan. Programmet är textat till finska och kan ses i hela världen.

I De Eurovisa-podcasten talade Eva Frantz och Johan Lindroos om hur det var att spela in fem avsnitt av De Eurovisa tv-programmet.

De Eurovisa podcast: #8 Skvaller, scoop och nakupellekupper

28:51

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln