Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Döden lurar i ditt hem

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 14:05.
En man som tuggar på en kulspetspenna.
Bild: Yle/Mirjam Heir

Och var försiktig med att tugga på kulspetspennan.

Har du tänkt på att du kan kvävas av kulspetspennan om du tuggar på den och pennan går sönder i munnen? Ändan på kulspetspennan har orsakat dödsfall på flera håll i världen. Bara i Tyskland uppskattar man att kulspetspennan har orsakat så många som 300 dödsfall under vissa år.

Kulspetspennan kanske överraskar dig på jobbet, men nästan alla olycksfall där någon dör sker i hemmet eller på fritiden. Finländarna dör exceptionellt ofta i olycksfall. Av EU-länderna är det bara i de baltiska länderna som olycksfall är en vanligare dödsorsak än i Finland.

I Finland finns det vissa drag som är typiskt finländska i dödsfall på grund av olyckor. Till exempel dog 44 personer år 2014 på grund av att de somnade i bastun och 17 personer dog efter att ha gått igenom svag is.

Elledningar och tidningar på golvet

Skillnaden mellan dödsfallen i bastun och på svag is är att största delen av finländarna känner till att svag is kan vara farlig. Få tänker ändå på att ett bastubad kan vara deras sista. Typiskt för olycksfall som leder till döden är att de är övarraskande. Varje år skulle hundratals finländare undvika dödsfall om de var mer medvetna om riskerna.

Golvet i det egna hemmet är helt klart den farligaste platsen för finländaren. År 2014 dog 1 141 finländare på grund av att de föll omkull eller föll ner någonstans ifrån. Samma år dog 674 finländare av att halka eller snubbla.

Ett olycksfall som leder till döden är ofta en följd av flera olyckliga händelser. Du kan halka i duschen då du har bråttom på morgonen, halka på ett papper på golvet eller snubbla på en elledning i ett hörn. Brådska ökar risken för olyckor. Därför springer inte heller brandmän när larmet går.

År 2014 dog 82 finländare av att de föll eller ramlade i trappan. Nio personer dog efter att ha fallit av stolen. Som jämförelse dog bara fyra personer då de föll från en stege. Många vet att de ska vara försiktiga på stegen, men de flesta tänker inte på att akta sig för stolen.

Köttbullar och föremål i halsen

Under 2014 dog 72 personer av att ett föremål fastnade i luftstrupen, ytterligare 44 dog av mat som fastnade i luftstrupen. En säregen sak är att kvinnor oftare än män kvävs till döds av mat. Exceptionellt är också att ingen person under 19 år dog på grund av mat som fastnade i luftstrupen, trots att det är vanligare att mat fastnar i luftstrupen hos barn än vuxna.

Ett typiskt fall där maten leder till döden är till exempel en grillkväll med grillspett. Den farligaste stunden är den då köttbiten som sitter hårt fast i spettet till slut lossnar när man drar med tänderna.

Att vara medveten om riskerna minskar olyckorna

I Finland dog 52 409 personer år 2014, största delen av dem i sjukdomar. Knappt 3000 av dödsfallen var med säkerhet ett olycksfall. Många omständigheter i dödsfall som liknar olyckor förblir ändå oklara, många dör ensamma utan ögonvittnen.

Dödsstatistiken kan också överraska åt andra hållet. Trots att alkoholen i Finland spelar en roll i en stor del av olycksfallen som leder till döden, dog enbart 275 personer av alkoholförgiftning 2014.

Vägtrafiken anses vara farlig i Finland. Av alla dödsfall på grund av olyckshändelse har trafiken ändå en del i händelsen bara i vart tionde fall. Till exempel dog 16 fotgängare olyckor i skymningen eller då det var mörkt 2014, 15 av dem bar ingen reflex.

Medelålders män och alkohol toppar statistiken för finländska olycksfall. Också många äldre råkar ut för olyckor. I åldersgruppen 85-94 år dör cirka 300 kvinnor i olycksfall varje år.

Personer i arbetsför ålder råkar ut för olyckor som sker bara på grund av trötthet. Varje år tappar personer som snubblar på leksaker på golvet barn ur famnen. Det händer också att människor som går i trappor de känner till snubblar för att de inte orkar tända ljuset.

Artikeln baserar sig på statistikuppgifter från WHO och intervjuer med experter från Finlands Röda Kors, Institutet för hälsa och välfärd THL och social- och hälsovårdsministeriet.

Den ursprungliga artikeln är skriven på finska av Marcus Ziemann.

Diskussion om artikeln