Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HNS har fått tag på alla som utsatts för använda nålar

Från 2016
Använda nålarna vid Huslab i Kampen var av den här typen.
Bildtext Den anställda vid Huslab har plockat en sådan här nål ur en skål. En oanvänd nål ska alltid tas ur en pappersförpackning.
Bild: Huslab

På fredag morgon hade Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt lyckats nå samtliga 19 patienter som kan ha utsatts för smittosamma sjukdomar vid Huslab i Kampen.

Det var i onsdags som ett fel begicks vid Huslab i Kampen. En anställd använde av misstag använda nålar när hen tog blodprov på patienterna. Vid Huslab påpekar man att risken för smitta är extremt liten.

- Alla patienter har skickats på uppföljningsundersökning och alla har getts möjlighet att ta gratis vaccin mot B-hepatit, berättar vd Piia Aarnisalo vid Huslab.

Aarnisalo säger att hon beklagar det skedda djupt och är ledsen över det jobb och den oro som de använda nålarna har orsakat patienterna.

Gruppen består av personer utanför Huslab. På det sättet får vi säkert en neutral utredning om vad som egentligen hände.

― Piia Aarnisalo, vd för Huslab

HNS har också beslutat att grunda en oberoende utredningsgrupp för att reda ut det skedda.

- Gruppen består av personer utanför Huslab. På det sättet får vi säkert en neutral utredning om vad som egentligen hände och vad vi måste göra för att förebygga att liknande fall sker i framtiden, säger Piia Aarnisalo.

Utredningen ska också visa om nålarna som användes två gånger var tekniskt ändamålsenliga.