Nya clowner besöker sjuka barn
Ett elektroniskt pip fyller 13-åriga Walter Strömbergs rum. Strömberg har varit patient på Åbo universitetscentralsjukhus i två dagar. Vid sängens fot ligger två spelkonsoler, men det är inte de maskinerna som för ljud. Ljudet betyder att Walter har slut på dropp.
Innan sjukskötaren kommer in med påfyllnad dyker två clowner upp i rummet. De har röda näsor, färggranna kläder och fickorna fulla av såpbubbelflaskor.
- Är du Walter? frågar Doktor Muttru.
Doktor Muttru, spelad av Janna Haavisto, är en av fem nyutexaminderade sjukhusclowner. Enligt Haavisto är det bästa med yrket att få möta barn, särskilt småbarn.
- Jag gillar stunden då tiden försvinner och det är bara bebisen och jag som jollrar, och njuter av varandra. Det känns starkt, säger Haavisto.
Vill vara en del av sjukhuset
Det är fem år sedan man senast utbildade sjukhusclowner i Finland, och intresset bland sökande har varit stort.
- Det var ett hundratal som sökte. Det är ovanligt, säger Dan Söderman som är utbildningsledare för föreningen Sjukhusclowner r.f.
Söderman hoppas att clownerna ska samarbeta mer med sjukhusens övriga personal. Av den orsaken har Haavisto och hennes nya clownkollegor Kaisa Koulu, Kati Keski-Hannu, Linda Tavio, och Laura Sillanpää tillbringat en stor del av den nio månader långa utbildningen på ÅUCS.
- Då förstår de sig på sjukhusmiljön och vårdpersonalen förstår sig på dem. På torsdag hade vi till exempel ett barn som var rädd för nålar. Då beställde man in sjukhusclownerna. Flickan lugnade ner sig när hon fick en möjlighet att bestämma över oss. Vanligtvis får inte patienterna bestämma över så mycket, men nu kunde hon säga vad vi clowner skulle göra. Det viktigaste är att barnen ser att vi hör dem, vi lyssnar på dem och de kan påverka vad vi gör.
Söderman är glad att ÅUCS nu ökar mängden clownbesök till två gånger per vecka. Föreningen Sjukhusclowner r.f. har utbildat clowner i 15 år. I dagsläget finns det 45 sjukhusclowner i Finland.