Hoppa till huvudinnehåll

Sport

E-sport på väg att bli populärare än fotboll

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
E-sport-spelare.
Bild: Yle

Företaget Sponsor Insight gör årligen en undersökning för att ta reda på den finska befolkningens intresse för olika idrottsgrenar. Bland män i åldersgruppen 18-39 år är e-sport redan den tredje populäraste grenen efter ishockey och fotboll.

Ifjol deltog 2050 människor i undersökningen och i kategorin män 18-29 år är ishockey den populäraste grenen, fotboll kommer på en andra plats och på tredje plats e-sport, det vill säga elektronisk sport.

Spelen utförs på datorer eller spelkonsoler där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Prakticum först med utbildning

Yrkesinstitutet Prakticum är den första skolan i Finland där du kan studera e-sport. Initiativtagare är stöd- och resursläraren Karl Ögland, som fick idén från Sverige, där du redan kan studera e-sport i ett flertal skolor.

Förutom att eleverna spelar spel hemma på fritiden hör även fysisk träning och en hälsosam livsstil till utbildningen.

Alla elever som går kurshelheten i e-sport måste skriva under ett avtal där de bland annat lovar att inte heller glömma den fysiska träningen.

E-sport en sportgren?

Björn Nylund, idrottskoordinator i Prakticum håller gymträning för eleverna och på frågan om han anser att e-sport är en sport, svarar han såhär:

- Det är en form av sport. Det är inte som den traditionella sporten, men fler och fler sysslar med e-sport. Det har absolut sin plats.

E-sport har många element som hör sportvärlden till, och några av dem som Nylund räknar upp är: Lagsamarbete, kommunikation, koncentrationsförmåga och förmåga att kunna prestera under höga stressnivåer.

Han nämner även uthållighet, eftersom turneringarna kan pågå i flera dagar och då måste man god grundkondition för att orka.

Eleverna från e-sport-utbildningen har under de senaste månaderna planerat en stor e-sport-turnering och finalen gick av stapeln 30.3 i Helsingfors.

Spelet som spelades var Counter-Strike och vann gjorde Team Silvers från Prakticum.

Mer om e-sport i Sportmagasinet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln