Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mogadishu – staden där barn inte får vara barn

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
pojkar spelar fotboll på flyktingläger i mogadishu
Bildtext Mogadishu är en farlig stad för barn.
Bild: Yle/Liselott Lindström

Efter årtionden av krig riskerar Somalia att få generationer av förlorade barn. Att växa upp i det krigshärjade landet innebär få möjligheter till utbildning och stora risker att bli värvad av extremiströrelser som Al Shabaab. Svenska Yles reporter Liselott Lindström har besökt ett flyktingläger i den somaliska huvudstaden Mogadishu, där man försöker arbeta för en förändring.

Några pojkar spelar fotboll i plastsandaler. Dammet yr kring den slitna bollen. Det verkar avslappnat i morgonvärmen, men här måste man alltid vara på sin vakt, speciellt om man är ung man.

En av fotbollspojkarna är Ali Mohammed Yakub.

somalisk flyktingpojke i mogadishu
Bildtext Ali Mohammed Yakub älskar fotboll - Barcelona är hans favoritlag.
Bild: Yle/Ivar Heinmaa

Han har precis fyllt 18, han har aldrig gått i skola och han skulle göra vad som helst för att få ett jobb.

– Jag har inget betalt jobb, men gör små saker här och där. Vad som helst som kommer emot skulle jag ta, säger han.

Beväpnade grupper rekryterar i lägren

Ali hör till just den gruppen barn och unga som speciellt den extremistiska islamiströrelsen Al-Shabaab är ute efter att rekrytera. Unga som inte har en utbildning, som inte har ett jobb, som har varit med om traumatiska upplevelser.

Ali har bott på ett av flyktinglägren i Mogadishu i två år efter hårda strider mellan Afrikanska unionens trupper och al-Shabaab-militanta i hans hemstad Qoryoley strax söder om Mogadishu.

karta somalia
Bild: Yle/Grafik

Staden evakuerades och hela befolkningen på över 60 000 människor bor nu på flyktinglägren i huvudstadens utkanter.

Sammanlagt finns här en halv miljon interna flyktingar.

flyktingläger i somalia
Bildtext Det finns få arbetsmöjligheter i Mogadishu.
Bild: Yle/Ivar Heinmaa

De bor i hettan och dammet i tält byggda av trasor och presenningar.

Kvinnorna bär tunga gula vattendunkar på huvudet från vattenposten djupt in i virrvarret av människor, tält och damm.

Barnen ser inte sig själva som barn

Varje dag är en kamp om överlevnad – och barnen förväntas vara en del av den kampen, säger Abdikadir Dakane, chef för Rädda Barnens barnskyddsprogram i södra och centrala Somalia.

man som jobbar för rädda barnen i Mogadishu
Bildtext Abdikadir Dakane berättar att Rädda Barnen inom det finska biståndsprojektet också hjälper barn som har förlorat sina föräldrar eller kommit ifrån dem att få fosterfamiljer.
Bild: Yle/Ivar Heinmaa

– Barnen ses inte som barn. Redan som fem-sexåringar förväntas de vara med och försörja familjen, säger Dakane.

I hela Somalia går bara kring 40 procent av barnen i någon form av skola. På de interna flyktinglägren gör nästan ingen det. Det gör dem speciellt utsatta för beväpnade gruppers rekrytering.

flyktingflicka
Bildtext Shamsha vill hjälpa andra barn att sluta arbeta.
Bild: Yle/Ivar Heinmaa

14-åriga Shamsha hör till ovanligheterna, för hon går både i vanlig skola och i koranskola. Också hon kommer från Qoryoley, därifrån alla måste evakueras. Hon försöker få andra barn att gå med i barngrupper istället för att arbeta.

– Jag går omkring och talar med barn som har blivit utnyttjade eller jobbar, till exempel flickor som arbetar som hemhjälp. Jag talar med deras föräldrar och försöker få dem att komma till barngrupperna.

Ser hellre barnen arbeta än gå i skola

För det är viktigt att barnen får vara barn. Grupperna hon talar om är en del av ett treårigt projekt finansierat med finska biståndspengar. Det finns barnvänliga utrymmen dit barnen får komma och leka, spela fotboll, rita och sjunga.

barns om sjunger
Bildtext Verksamheten fungerar också som ett slags daghem eller förskola. Här sjunger barnen en sång om respekt för föräldrarna.
Bild: Yle/Liselott Lindström

När de har något att göra är risken mindre att de rekryteras av miliser eller utnyttjas.

Arbetar de på gatorna i Mogadishu löper de dessutom stor risk att fastna i korseld eller bli dödade eller skadade i explosioner.

– Föräldrar köper hellre en skoputsningslåda än betalar avgifter för skolan, säger Rädda Barnens Abdikadir Dakane.

barn o flyktingläger i mogadishu
Bildtext Här får barnen leka.
Bild: Yle/Liselott Lindström

Det får stora negativa konsekvenser för hela landet, fortsätter han. Barnen tar vilket jobb som helst – och de beväpnade grupperna betalar bra.

Därför är det viktigt att föräldrarna är med i barnskyddsarbetet – om de får hjälp med familjens försörjning kan barnen få gå i skola. Annars blir det svårt för Somalia att komma ur konfliktspiralen. Men det finns ingen som upprätthåller någon regelrätt skola på lägren.

Framtidsdrömmar – det bästa vapnet

Att tala om risken att bli rekryterad är dessutom ett känsligt ämne i Somalia. De som har haft att göra med olika beväpnade grupper blir ofta utfrysta av familjer och samhället. Det handlar inte bara om al-Shabaab, utan strider mellan klaner är också en del av konflikten.

– Inom programmet stöder vi också barn som har haft att göra med beväpnade grupper så att de kan komma tillbaka till det vanliga livet och bli accepterade.

skylt i mogadishu
Bild: Yle/Liselott Lindström

Fotbollspojken Ali Mohammed Yakub har ändå ett vapen mot militanta grupper – han har en dröm, och varje morgon stiger han upp för att träna för den.

– Jag vaknar tidigt varje morgon för att träna upp min fysik. Jag vill bli anfallare i Somalias landslag, säger den unge mannen med Barcelonaskjorta.

flyktingläger i mofgadishu
Bildtext Tälten är byggda av biståndsorganisationers presenningar och gamla sjalar och trasor.
Bild: Yle/Ivar Heinmaa

Diskussion om artikeln