Mogadishu – staden där barn inte får vara barn
Efter årtionden av krig riskerar Somalia att få generationer av förlorade barn. Att växa upp i det krigshärjade landet innebär få möjligheter till utbildning och stora risker att bli värvad av extremiströrelser som Al Shabaab. Svenska Yles reporter Liselott Lindström har besökt ett flyktingläger i den somaliska huvudstaden Mogadishu, där man försöker arbeta för en förändring.
Några pojkar spelar fotboll i plastsandaler. Dammet yr kring den slitna bollen. Det verkar avslappnat i morgonvärmen, men här måste man alltid vara på sin vakt, speciellt om man är ung man.
En av fotbollspojkarna är Ali Mohammed Yakub.
Han har precis fyllt 18, han har aldrig gått i skola och han skulle göra vad som helst för att få ett jobb.
– Jag har inget betalt jobb, men gör små saker här och där. Vad som helst som kommer emot skulle jag ta, säger han.
Beväpnade grupper rekryterar i lägren
Ali hör till just den gruppen barn och unga som speciellt den extremistiska islamiströrelsen Al-Shabaab är ute efter att rekrytera. Unga som inte har en utbildning, som inte har ett jobb, som har varit med om traumatiska upplevelser.
Ali har bott på ett av flyktinglägren i Mogadishu i två år efter hårda strider mellan Afrikanska unionens trupper och al-Shabaab-militanta i hans hemstad Qoryoley strax söder om Mogadishu.
Staden evakuerades och hela befolkningen på över 60 000 människor bor nu på flyktinglägren i huvudstadens utkanter.
Sammanlagt finns här en halv miljon interna flyktingar.
De bor i hettan och dammet i tält byggda av trasor och presenningar.
Kvinnorna bär tunga gula vattendunkar på huvudet från vattenposten djupt in i virrvarret av människor, tält och damm.
Barnen ser inte sig själva som barn
Varje dag är en kamp om överlevnad – och barnen förväntas vara en del av den kampen, säger Abdikadir Dakane, chef för Rädda Barnens barnskyddsprogram i södra och centrala Somalia.
– Barnen ses inte som barn. Redan som fem-sexåringar förväntas de vara med och försörja familjen, säger Dakane.
I hela Somalia går bara kring 40 procent av barnen i någon form av skola. På de interna flyktinglägren gör nästan ingen det. Det gör dem speciellt utsatta för beväpnade gruppers rekrytering.
14-åriga Shamsha hör till ovanligheterna, för hon går både i vanlig skola och i koranskola. Också hon kommer från Qoryoley, därifrån alla måste evakueras. Hon försöker få andra barn att gå med i barngrupper istället för att arbeta.
– Jag går omkring och talar med barn som har blivit utnyttjade eller jobbar, till exempel flickor som arbetar som hemhjälp. Jag talar med deras föräldrar och försöker få dem att komma till barngrupperna.
Ser hellre barnen arbeta än gå i skola
För det är viktigt att barnen får vara barn. Grupperna hon talar om är en del av ett treårigt projekt finansierat med finska biståndspengar. Det finns barnvänliga utrymmen dit barnen får komma och leka, spela fotboll, rita och sjunga.
När de har något att göra är risken mindre att de rekryteras av miliser eller utnyttjas.
Arbetar de på gatorna i Mogadishu löper de dessutom stor risk att fastna i korseld eller bli dödade eller skadade i explosioner.
– Föräldrar köper hellre en skoputsningslåda än betalar avgifter för skolan, säger Rädda Barnens Abdikadir Dakane.
Det får stora negativa konsekvenser för hela landet, fortsätter han. Barnen tar vilket jobb som helst – och de beväpnade grupperna betalar bra.
Därför är det viktigt att föräldrarna är med i barnskyddsarbetet – om de får hjälp med familjens försörjning kan barnen få gå i skola. Annars blir det svårt för Somalia att komma ur konfliktspiralen. Men det finns ingen som upprätthåller någon regelrätt skola på lägren.
Framtidsdrömmar – det bästa vapnet
Att tala om risken att bli rekryterad är dessutom ett känsligt ämne i Somalia. De som har haft att göra med olika beväpnade grupper blir ofta utfrysta av familjer och samhället. Det handlar inte bara om al-Shabaab, utan strider mellan klaner är också en del av konflikten.
– Inom programmet stöder vi också barn som har haft att göra med beväpnade grupper så att de kan komma tillbaka till det vanliga livet och bli accepterade.
Fotbollspojken Ali Mohammed Yakub har ändå ett vapen mot militanta grupper – han har en dröm, och varje morgon stiger han upp för att träna för den.
– Jag vaknar tidigt varje morgon för att träna upp min fysik. Jag vill bli anfallare i Somalias landslag, säger den unge mannen med Barcelonaskjorta.