Konstsamfundet storägare i Sponda - ett steg närmare fastighetsimperium
Konstsamfundet blir överlägset största ägare i stora börsnoterade fastighetsinvesteringsbolaget Sponda. Ägarandelen ger i praktiken Konstsamfundet totalkontroll över Sponda.
Köpet kan ses som ett led i Kontsamfundets vd Kaj-Gustaf Berghs och styrelseordförande Christoffer Taxells strävan att skapa ett fastighetsimperium i centrala Helsingfors.
Målet med affären är att sprida riskerna för Konstsamfundet, enligt Kaj-Gustaf Bergh.
– På det här sättet har vi åstadkommit riskspridning i Konstsamfundets portfölj så att vi kan trygga det som är det viktigaste för oss, nämligen vår allmännyttiga verksamhet.

Invecklade arrangemang
För knappt två månader sedan köpte Sponda, där Bergh är ordförande, Forumkvarteret i Helsingfors för 576 miljoner euro. Redan då var Konstsamfundet tillsammans med andra ideella samfund via bolaget Palsk Ab största ägare i Sponda.
Köpet av Forumkvarteret finansierades med en aktieemission. Sponda meddelade i dag i ett pressmeddelande att ägarandelarna har ändrats i samband med aktieemissionen.
Från och med den 1 april äger Forum fastighets Ab 28 procent av Sponda, bland annat också Palsk Ab: s andel.
Konstsamfundet äger i sin tur 66 procent av Forum fastighets Ab, och har därmed mer eller mindre total kontroll över Sponda.
Andra storägare i Sponda är HC Fastigheter Holding som ägs av släkten Hartwall, 11,3 procent, och Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma vars andel har sjunkit under tioprocentsstrecket, till 8,56 procent.
Många frågor
Arrangemangen kring Sponda, Konstsamfundet, Forumkvarteret och herrarna Bergh och Taxell väcker många frågor bland analytiker och andra som kommenterar och bloggar i ekonomipressen.
Bland annat: Betalade Sponda ursprungligen för mycket för Forumkvarteret. Enligt en kolumn i Arvopaperi för några veckor sedan var köpesumman orimligt stor i förhållande till fastighetens nettoproduktivitet - och Konstsamfundet inkasserade en saftig pott på affären.
Forumaffären finansierades med en emission - som bland bedömare anses vara en riktad emission, vars syfte nu uppnåddes, det vill säga att göra Konstsamfundet till största ägare i Sponda.
Andra frågor som ställs är vad Konstsamfundet nu planerar göra med pengarna? Vill man köpa ut släkten Hartwall ur Sponda, till exempel.
Det finlandssvenska stiftelsekapitalet är på kollissionskurs med Hartwall-släkten efter att den ville sammaslå aktieserierna i Stockmann - ett förslag som inte gick igenom på bolagsstämman nyligen.
En sammanslagning av de röststarka A-aktierna och de röstsvaga B-aktierna hade lett till minskad makt för Konstsamfundet i Stockmann. Rabaldret ledde till att K-G Bergh lämnade ordförandeposten i Stockmanns styrelse.
Och ytterligare en fråga som cirkulerar: Kommer Konstsamfundet att lösa Stockmann-koncernens bekymmer genom att köpa Stockmanns fastighet och därmed rädda koncernen ur dess ekonomiska knipa?
Hufvudstaden förebild?
En möjlig förebild för Konstsamfundet är det svenska fastighetsbolaget Hufvudstaden, som erbjuder kontors- och affärslokaler i centrala Stockholm - allt mellan Stureplan och NK:s varuhus - och i Göteborg.
Företaget är i dag ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag.