Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konstsamfundet storägare i Sponda - ett steg närmare fastighetsimperium

Från 2016
Uppdaterad 01.04.2016 18:05.
Mannerheimvägen i Helsingfors 7.1.2016 kl. 8.50.
Bildtext Forumkvarteret vid Mannerheimvägen i Helsingfors
Bild: Yle/Petter West

Konstsamfundet blir överlägset största ägare i stora börsnoterade fastighetsinvesteringsbolaget Sponda. Ägarandelen ger i praktiken Konstsamfundet totalkontroll över Sponda.

Köpet kan ses som ett led i Kontsamfundets vd Kaj-Gustaf Berghs och styrelseordförande Christoffer Taxells strävan att skapa ett fastighetsimperium i centrala Helsingfors.

Målet med affären är att sprida riskerna för Konstsamfundet, enligt Kaj-Gustaf Bergh.

– På det här sättet har vi åstadkommit riskspridning i Konstsamfundets portfölj så att vi kan trygga det som är det viktigaste för oss, nämligen vår allmännyttiga verksamhet.

Kaj-Gustaf Bergh: En milstolpe i Konstsamfundets historia - Spela upp på Arenan

Invecklade arrangemang

För knappt två månader sedan köpte Sponda, där Bergh är ordförande, Forumkvarteret i Helsingfors för 576 miljoner euro. Redan då var Konstsamfundet tillsammans med andra ideella samfund via bolaget Palsk Ab största ägare i Sponda.

Köpet av Forumkvarteret finansierades med en aktieemission. Sponda meddelade i dag i ett pressmeddelande att ägarandelarna har ändrats i samband med aktieemissionen.

Från och med den 1 april äger Forum fastighets Ab 28 procent av Sponda, bland annat också Palsk Ab: s andel.

Konstsamfundet äger i sin tur 66 procent av Forum fastighets Ab, och har därmed mer eller mindre total kontroll över Sponda.

Andra storägare i Sponda är HC Fastigheter Holding som ägs av släkten Hartwall, 11,3 procent, och Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma vars andel har sjunkit under tioprocentsstrecket, till 8,56 procent.

Kaj-Gustaf Bergh
Bildtext Kaj-Gustaf Bergh
Bild: Ramirent

Många frågor

Arrangemangen kring Sponda, Konstsamfundet, Forumkvarteret och herrarna Bergh och Taxell väcker många frågor bland analytiker och andra som kommenterar och bloggar i ekonomipressen.

Bland annat: Betalade Sponda ursprungligen för mycket för Forumkvarteret. Enligt en kolumn i Arvopaperi för några veckor sedan var köpesumman orimligt stor i förhållande till fastighetens nettoproduktivitet - och Konstsamfundet inkasserade en saftig pott på affären.

Forumaffären finansierades med en emission - som bland bedömare anses vara en riktad emission, vars syfte nu uppnåddes, det vill säga att göra Konstsamfundet till största ägare i Sponda.

Andra frågor som ställs är vad Konstsamfundet nu planerar göra med pengarna? Vill man köpa ut släkten Hartwall ur Sponda, till exempel.

Det finlandssvenska stiftelsekapitalet är på kollissionskurs med Hartwall-släkten efter att den ville sammaslå aktieserierna i Stockmann - ett förslag som inte gick igenom på bolagsstämman nyligen.

En sammanslagning av de röststarka A-aktierna och de röstsvaga B-aktierna hade lett till minskad makt för Konstsamfundet i Stockmann. Rabaldret ledde till att K-G Bergh lämnade ordförandeposten i Stockmanns styrelse.

Och ytterligare en fråga som cirkulerar: Kommer Konstsamfundet att lösa Stockmann-koncernens bekymmer genom att köpa Stockmanns fastighet och därmed rädda koncernen ur dess ekonomiska knipa?

Julbelysningen i Helsingfors centrum.
Bildtext Blir Stockmann nästa?
Bild: YLE/Pinja Puranen

Hufvudstaden förebild?

En möjlig förebild för Konstsamfundet är det svenska fastighetsbolaget Hufvudstaden, som erbjuder kontors- och affärslokaler i centrala Stockholm - allt mellan Stureplan och NK:s varuhus - och i Göteborg.

Företaget är i dag ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag.

Diskussion om artikeln