Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ingen orsak att vara rädd - så här ska ett blodprov gå till

Från 2016
Anu Gröndlund
Bildtext Hälsovårdslärare Anu Grönlund är förvånad över nålmissen vid HNS laboratorium, men säger att risken för smitta trots allt är väldigt liten.
Bild: Claudia Rybin/Yle

Nålskräck är inget ovanligt och efter misstaget vid Huslab:s laboratorium i Kampen i Helsingfors där 19 personer utsattes för använda nålar kanske rädslan blev ännu värre. Myteriet försöker lugna dig genom att reda ut hur ett väl genomfört blodprov går till.

- Jag blev hemskt förvånad och funderade kring vad det är som hänt och hur det varit möjligt.

Så kommentarer hälsovårdslärare Anu Grönlund från Arcadas yrkeshögskola nålincidenten vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Anu har själv jobbat som både hälsovårdare och sjukskötare. Hon är överraskad av händelsen främst eftersom det finns så klara regler för hur ett blodprov ska gå till.

- Det finns tydliga föreskrifter för hur man bär sig åt när man tar blodprov och vad man gör med nålen direkt efter ett blodprov. Nålarna finns i engångsförpackningar och har alltid en hylsa i ändan där den vassa nålen finns. Man sätter aldrig tillbaka en hylsa på en smutsig nål.

Det finns tydliga föreskrifter för hur man bär sig åt när man tar blodprov och vad man gör med nålen direkt efter ett blodprov.

― Anu Grönlund

Anu vill ändå inte spekulera i vad som kan ha gått fel i just det här fallet.

- Jag har svårt att ta ställning, jag vet inte mer än någon annan om vad läget varit och hur det gått till.

I de allra flesta fall går ju ett blodprov bra och man behöver inte oroa sig. Men nu har ändå nitton personer kommit i kontakt med de använda nålarna. Hur stor är smittorisken?

- Den är nog jätteliten. För det första krävs det att personen som varit där för att ta det ursprungliga blodprovet bär på en smitta eller en sjukdom som överförs via blodet. För det andra så måste bakterierna eller viruset finns i nålen och fortfarande leva när man sticker följande person med samma nål. Många är kanske mest oroade för HIV, men det är inte jättemånga finländare som är smittade av HIV och så är HIV-viruset ett ganska trögt och långsamt virus som inte smittar eller förökar sig hemskt snabbt. Smittorisken är alltså väldigt liten, men det är klart att om man råkar ut för en sådan här händelse så är det ju skrämmande för den personen som drabbas, säger Anu Grönlund.

Det är klart att om man råkar ut för en sådan här händelse så är det ju skrämmande för den personen som drabbas

― Anu Grönlund

Många tycker att det är obehagligt att ta blodprov och bävar inför en tur till laboratoriet. Anu förstår att det kan kännas jobbigt, men framhåller att man absolut inte behöver vara nervös.

För att en gång för alla klargöra hur ett blodprov ska gå till var tanken att Anu skulle sticka My från Myteriet, men eftersom X3M:s studio inte är den mest sterila miljön och dessutom rätt mörk så genomförde Anu ändå inte hela blodprovet. Däremot gick hon igenom processen steg för steg fram till själva sticket. Här under kan du se hur det ska gå till.

X3M-tv: Såhär går ett blodprov till. - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln