Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Wasaspexet presenterar Moder Teresa

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Wasaspexet 2016: Moder Teresa
Bildtext Årets scengångare i Wasaspexet.
Bild: Wasaspexet

Moder Teresa ska helgonförklaras i år. Hon är synnerligen aktuell. Det sextonde Wasaspexet berättar inte bara den egentliga sanningen bakom Moder Teresa utan också Prinsessan Diana som också gick ur tiden år 1997. Är det för tidigt att skämta om och kring dessa historiska personer?

För några år sedan satte Wasaspexet upp spexet Tjernobyl som väckte lite förargelse bland en del som tyckte att man inte kan skämta om och kring den händelsen. Hur är det då med Diana och Teresa som dog för mindre än 20 år sedan. Too soon?

Vi har pratat med scengångarna Jacob Aarrekangas som spelar Moder Teresa och Roy Mäki-Fränti som spelar hennes högra hand och arvtagerska Nirmala.

- Vi är inte ute efter att skymfa eller göra narr av dessa personer. Vi vill bara berätta vår sida av historien, vad som egentligen hände, säger Jacob.

- Jag satt nyligen och sålde biljetter till spexet. En dam som inte var studerande gick förbi och reagerade "Moder Teresa? Kan man faktiskt...?" Jag konstaterade att vi nog kommer att göra det respektfullt. Sedan kom jag på att vi har Jacob som gestaltar Moder Teresa och jag vet inte hur respektfullt det är, konstaterar Roy.

Moder Teresa på Kokkoladialekt?

Jacob har sina rötter i Karleby. Ursprungligen var tanken att Moder Teresa skulle prata Kokkoladialekt. Tyvärr slopades den idén efter en tid.

- Det var oskojat det roligaste jag någonsin varit med om, säger Roy.

- Grejen var den att så mycket väsentlig information tappas bort då en stor del av publiken inte kanske uppfattar dialekten så vi bestämde oss för att skippa det i alla fall, säger Jacob.

Hur bejakar man sin kvinnliga sida?

Såväl Roy som Jacob är rutinerade spexare men det här är första gången de spelar kvinnor. Hur har de förberett sig?

- Jag har fått sjuk rygg. Moder Teresa går krokigt och det har jag också gjort, i flera månader. Men det har tagit mest tid av alla karaktärer jag spelat hittills att få fram en röst och en vettig personlighet, säger Jacob.

- Jag försöker undvika klyschor. Vi har fått bra med tid på oss att förbereda, men det har definitivt varit en utmaning, men det gick, konstaterar Roy.

Wasaspexet har premiär den 5.4 på Ritz i Vasa där spexet kan ses ytterligare fyra gånger. Spexet beger sig även ut på turné till Helsingfors den 22.4 i Gyllenbergssalen i Sandelshuset och den 23.4 i Åbo i Cygnaeusskolan.

Veckoslutskommittén: Wasaspexet Moder Teresa - Intervju med Jacob Aarrekangas och Roy Mäki-Fränti

Programmet är inte längre tillgängligt