Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortsatt slarv med jordbruksstöd

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Fredrik Grannas, ÖSPs ombudsman på Senatstorget i Helsingfors.
Bildtext Bönder demonstrerade i vintras. Ännu har det inte blivit fart på utbetalningen av jordbruksstöd.
Bild: Fredrik Grannas

Det är snart en månad sedan den stora bondedemonstrationen i Helsingfors, men landsbygdsverket Mavi har inte fått fart på utbetalningen av jordbruksstöd.

Datasystemet krånglar fortfarande och stöd är månader försenade. Nu hoppas den ansvariga ministern att stödsystemet ska fungera i höst.

- Det viktigaste är att stöden från och med i höst ska börja komma när det är meningen att de ska komma, sa jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i Yles program A-talk på torsdag kväll.

Enligt Tiilikainen hade ingen ens trott att det snabbt skulle gå att råda bot på problemen i stödutbetalningarna.

Annat ljud i skällan i vintras

Då statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Alexander Stubb (Saml) talade under demonstrationen på Senatstorget i vintras hette det att myndigheterna ska få ett snabbt slut på problemen.

- Ni har nog rätt att kräva att betalningarna ska komma när det är meningen, sa Sipilä då.

Verksamhetsledare Johan Åberg vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC tror att vårens stödpengar kommer in på böndernas konton någon gång i början av sommaren.

- Vårens stöd kommer att betalas ut i maj eller juni. Det är ingen merit för de finländska myndigheterna, eftersom man enligt EU-reglerna måste betala dem senast då.

Ofattbart att problemen inte åtgärdats

Enligt Åberg har myndigheterna haft vetskap om dataproblemen i ett år. Att man inte fått felet åtgärdat på den tiden förefaller konstigt.

- Slapphänt är den skött hela den här processen.

Diskussion om artikeln