Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Mobilen utomlands billigare – hemma kanske dyrare

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bild: Pixabay

Sista april sänks roamingavgifterna inom EU till en bråkdel av dagens nivå – och om ett drygt år faller extraavgifterna bort helt. Men oklarheter kring operatörernas interna prissättningar ger branschen huvudbry.

Mobilanvändandet inom EU har stadigt blivit billigare under de tio senaste åren. I flera repriser har pristaket för roaming inom Europa sänkts och i dag är mobilanvändningen inom unionen billigare än inhemsk användning för bara något år sedan.

Snart löper EU linan ut och kräver att operatörerna slopar alla extrakostnader i mitten av juni nästa år.

- I vanliga fall är kunderna glada över att priserna sjunker, så jag tror det gäller nu med, säger Pekka Väisänen som är direktör för konsumentverksamheten på DNA.

Chockräkningarna historia

Finländarna har varit försiktiga med telefonerandet under resan. Historiska skräckexempel med turister som återvänt från resan med telefonräkningar på flera tusen euro har satt spår.

- Sådant har man redan kunnat undvika effektivt, tack vare klarare information, prisspärr i abonnemangen och sänkta priser, säger Jan Virkki, affärsverksamhetsdirektör för konsumenter på Elisa.

Från sista april sjunker maxpriset som operatörerna får debitera kunderna till närmare en fjärdedel av dagens roamingtariffer.

Jämförelse av prisutveckling
NulägeFr.o.m. 30.4.2016Fr.o.m. 15.6.2017
Ringa (per minut)19 centnationell avgift + max 5 centenbart nationell avgift
Ta emot samtal (per minut)5 centnationell avgift + max 1 cent
Skicka sms (per sms)6 centnationell avgift + max 2 cent
Ladda ner data (per megabyte)20 centnationell avgift + max 5 cent

- Det här är nog rejäla sänkningar, men inte har det varit dyrt de senaste åren heller. Vi ser att folks uppfattning om att ringa utomlands ändrar väldigt långsamt, säger Virkki.

Jan Virkki, direktör för affärsverksamhetsdirektör för konsumenter på Elisa
Bildtext Jan Virkki hoppas att prissänkningen sänker tröskeln att använda mobilen under resan.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Prissänkningarna kommer att medföra en ökning i finländarnas mobilanvändning utomlands, speciellt dataanvändningen. Och det är det som orsakar huvudbry för operatörerna.

- Förr stängde folk av dataöverföringen så fort de for utomlands. Men kan man använda mobildata på resan på samma sätt som hemma kommer vi att se en stor ökning, men oklart är om den är 100 procent eller 200 procent. Men vi betalar för våra kunders all användning i utländska nät. Och nu är det oklart hur den prissättningen utvecklas, säger Matti Eloholma, direktör för konsumentanslutningsprodukter på Telia Sonera.

Inom detta år väntas EU ge besked om vad operatörernas grossistpris för nättjänsterna får uppgå till. Beroende på hur stor avgift som får tas ut, måste också finländska operatörer räkna på hur detta utfaller för konsumenterna.

- Det vill jag inte spekulera i, säger Matti Eloholma.

En annan oklarhet är EU:s klausul om att extraavgifterna inte får debiteras för skälig användning. Från operatörshåll efterlyser man också en klar definition om var den gränsen ska dras.

Inte heller på DNA har man ännu någon klar bild av prissättningen efter att roamingavgifterna slopats helt.

- Finland är nettobetalare här då det är mycket fler finländare som använder utländska nät, än utlänningar som använder våra. Det betyder att pengarna rinner söderut, säger Pekka Väisänen direktör på DNA.

Långsammare internet

Även om ingen av operatörerna i det här skedet bestämt om några prishöjningar till följd av roamingbortfallet, har Elisa bestämt om en tekniska förändring för utlandstrafiken. Elisa inför ett tak för datahastigheten på samma nivå som basnivån i Finland.

- Den ska ändå räcka till för sociala medier och e-post. Men inte för att strömma video utomlands. Behöver man en snabbare kontakt kan man mot en fast summa uppgradera anslutningen för en bestämd tid och vi utgår från att det ska täcka våra kunders behov, säger Jan Virkki på Elisa.

Några förändringar för prissättningen utanför EU sker inte i det här skedet.

- Det är en stor fråga med många involverade parter, men det pågår hela tiden förhandlingar och prisbilden förändras konstant.

Diskussion om artikeln