Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Finlands Sandhja får De Eurovisa att dansa

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
De Eurovisa lyssnar på finska Sandhjas Eurovisionslåt.
Bildtext De Eurovisa Janne Engblom, Hannah Norrena, Eva Frantz och Johan Lindroos lyssnar på finska Sandhjas Eurovisionslåt.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Genast i det första avsnittet av De Eurovisa ska panelen ge poäng till Finlands Eurovisionsbidrag. Vilka funderingar har Hannah Norrena och Janne Engblom om Sandhjas, Rysslands och Greklands bidrag?

I år tävlar hela 43 bidrag i Eurovisionen, men i det första avsnittet av De Eurovisa ska panelen ta del av åtta länders låtar.

Vem är då i panelen? Gäster i det första avsnittet är Janne Engblom och Hannah Norrena. Som programledare fortsätter från tidigare år Eva Frantz och som ständig bisittare Johan Lindroos.

Sjöng på svenska i ESC

I Eurovisionssammanhang är Janne Engblom känd som en av sångarna i bandet Beat som representerade Finland år 1990. Deras låt hette Fri? och var det första bidraget på svenska som Finland skickat.

Beat i Eurovisionen 1990
Bildtext Beat tävlade i Eurovisionen år 1990. Janne är andra från vänster.
Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä

Janne Engblom jobbar som musiker och säger att han kan tänka sig ställa upp i Eurovisionen igen.

- Man ska aldrig säga aldrig. Men närmast har jag tänkt att jag kunde göra det som kompositör. Att vara med i Eurovisionen var nog det största som hänt mig.

Eurovisionen ordnades år 1990 i Zagreb i Jugoslavien. Trots att tävlingsdeltagarna levde i Eurovisionsbubblan minns Janne Engblom ändå att det redan då pratades om stridigheterna i landet. Ett år senare utbröt de jugoslaviska krigen.

Janne Engblom och Hannah Norrena i De Eurovisa.
Bildtext Janne Engblom och Hannah Norrena har åsikter om Eurovisionsbidragen.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Det som Janne Engblom tycker att är det tråkigaste med Eurovisionen, liksom med många sångtävlingar nuförtiden, är att vinnaren så snabbt glöms bort.

- Därför bedömer jag låtarna på basis av om det är något jag kan tänka mig lyssna på ännu efter själva tävlingen. Loreens Euphoria och Måns Zelmerlöws Heroes har varit bra sådana låtar.

De Eurovisa dansar sittande under inspelningarna.
Bildtext Sittdans är en underskattad konstform. Här får Sandhjas bidrag De Eurovisa att sträcka på armarna.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Duktiga sångare fascinerar Hannah

Hannah Norrena kan man höra på Radio Vega i program som Lördax och Radiohuset, men hon är inte obekant för tv-kamerorna heller. Kanske minns ni henne från programmet En kväll med Anne och Hannah?

Hannah Norrrena har följt med Eurovisionen ända sedan Carola Häggkvist deltog 1983.

- Jag har alltid beundrat de kvinnliga sångarna som haft vackra klänningar och fint hår. Dessutom tycker jag att sångare i Eurovisionen ofta varit bra på att sjunga.

Hannah Norrena tror inte att årets vinnare finns bland de låtar som De Eurovisa lyssnar på i det första avsnittet, trots att ett av bidragen är Rysslands. Sergey Lazarev är en av spelbolagens vinnarfavoriter.

Janne Engblom och Hannah Norrena.
Bildtext Janne Engblom och Hannah Norrena gillar Eurovisionen.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen enligt dig?

Janne Engblom: Det är ett roligt spektakel, en sak som förenar Europa för en stund. Alla lyssnar på varandras låtar och får kanske något ut av det.

Hannah Norrena: Det bästa är att det är ganska naivt. Det får vara lite dumt och för mycket, man behöver inte skämmas för att det är ”corny”. Det får vara en svulstig refräng med stråkar och glitterklänningar. Man behöver inte vara cool i Eurovisionen, och det är något befriande med det.

Saknas det ännu något från Eurovisionen?

Janne Engblom: Frågan är om det blivit en för stor show. Det kanske saknas det naturliga och känslor, många röstar bara på grannländerna.

Hannah Norrena: Jag saknar lite den klassiska, gamla Eurovisionen där låten var i fokus. Och orkestern! Nu låter jag som en tant, men det är lite dunka-dunka över det nuförtiden. Jag saknar något mera organiskt.

Om du nu skulle uppträda i Eurovisionen, hurudant nummer skulle du vilja göra?

Janne Engblom: Det som jag lärde mig från att ha varit med i Eurovisionen är att man måste ha en egen grej för att sticka ut. Jag skulle uppträda med en modern låt som berör människor och kanske lite tar ställning till dagens värld.

Men framför allt något som sticker ut, det har Conchita Wurst och Lordi bevisat att fungerar. Fast alltid fungerar inte det heller. Det finns inget exakt recept eftersom musik är känslor.

Hannah Norrena: Om jag hade Mariah Careys röst skulle jag gör en jättestor ballad, lite som Rise like a phoenix. Men eftersom jag inte är begåvad med en sådan röst skulle jag göra ett stort dansnummer. Vad jag inte skulle ha med på scenen är män i slaviska kläder som slår på stora trummor. Mera klassisk Charlotte Perelli-aktig schlager än Balkantoner.

De Eurovisa i sin studio.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

De Eurovisa-avsnittet med Hannah Norrena och Janne Engblom som gäster sänds på Yle Fem lördagen den 9 april kl. 21.00. Programmet hittas också på Yle Arenan och kan ses globalt.

Blev du nyfiken på programmet? Vill du se mera? Alla fem avsnitt publiceras på Yle Arenan den 9 april.

På sociala medier får man gärna prata om programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln