Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill spara på handikappade – ingen handikappservice efter 75

Från 2016
Symbol. Montage.
Bild: Yle

Planerna på att införa en absolut åldersgräns på 75 år i den nya handikapplagstiftningen väcker ramaskri bland handikapporganisationerna. Enligt förslaget skulle personer med funktionsnedsättning efter fyllda 75 inte längre ha rätt till handikappservice.

Tiina och Jukka Kumpuvuori har arbetat för handikappades rättigheter i åratal. De har väntat i ett helt decennium på sammanslagningen av handikappservicelagen och specialomsorgslagen till en enhetlig handikapplag.

Den planerade åldersgränsen får juristen Jukka Kumpuvuori att se rött.

– Det skulle vara en dramatisk förändring för äldre gravt handikappade personer. De skulle falla helt utanför handikappservicen. I stället skulle de endast få vanlig social- och åldringsservice, säger han.

Tiina och Jukka Kumpuvuori
Bildtext Tiina och Jukka Kumpuvuori upprörs över regeringens sparkrav.
Bild: Jussi Nahkuri

Den föreslagna åldersgränsen är ett sätt att nå det sparkrav på 60 miljoner som ligger på handikappservicen.

Tanken är att äldre personer med funktionsnedsättning överförs till vanlig hemvård och boendeservice för äldre. Till skillnad från handikappservicen kan man ta ut klientavgifter för de här tjänsterna.

Logiken är att eftersom funktionsförmågan ändå sjunker när man blir äldre, är det svårt att avgöra om försämringen beror på om man är handikappad eller bara gammal.

Det är krasst att säga det men borde man dö bort före man fyller 75?

Tiina Kumpuvuori

Så här förklaras saken på Social- och hälsovårdsministeriets hemsida.

"Förslaget är helt rivet ur hatten"

Tiina Kumpuvuori, som är aktiv både inom Åbo CP-förening och Finland Svenska Handikappförbundet är upprörd. Man behöver mer handikappservice när man blir äldre, inte mindre, säger hon.

– Det här förslaget är helt rivet ur hatten. Det som händer när man blir äldre är att man får sekundära problem. Man får till exempel förslitningar som följd av att man suttit på fel sätt i 75 år. Man har mer problem och mer krämpor.

Diskussionstillfälle i riksdagen om nya handikapplagen
Bildtext Sparkraven inom handikappservicen väckte diskussion
Bild: YLE

Diskussionstillfället i riksdagen om sparkarven och den nya handikapplagen drog fullt hus. Det var riksdagens samarbetsarbetsgrupp för handikappfrågor som stod som arrangör och flera riksdagsledamöter bedyrade att de motsätter sig en åldersgräns för handikappservice.

Det lugnade åtminstone inte Tiina Kumpuvuori.

– Jag har litat på politikerna men nu kan jag inte det längre. Det är krasst att säga det men borde man dö bort före man fyller 75? Det är så många tänker om de här sparåtgärderna går igenom.

Diskussion om artikeln