Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slaget efter tolv: 50/50 mellan SJK och HJK i fotbollens ligatopp

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
HJK firar mål mot HIFK.
Bildtext Ska HJK få fira igen?
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Yle Urheilus fotbollsredaktör Maria Nisula tillsammans med den tidigare toppspelaren Mathias Lindström och HBL:s sportjournalist Jonas von Wendt spekulerade i Slaget efter tolv kring de inhemska fotbollsligorna. Åsikterna gick delvis isär.

Många frågetecken återstår då herrligan kör igång på lördag. De frågetecknen gäller inte vilka som är de två största guldkandidaterna utan istället, är det SJK eller HJK som har det bättre materialet.

– HJK har tappat tre av ligans bästa spelare i Schüller, Savage och Bah men samtidigt är Medo och Annan fantastiska spelare förutsatt att dom är i bra fysiskt skick och att motivationen räcker till. Nigerianen Taye Taiwo är inte nödvändigtvis så bra som det sägs. Han fick inte spela mycket i Serie A laget Milan. Jag tror att SJK:s lag är bättre balanserat, säger von Wendt.

Von Wendt får dessutom medhåll av Nisula

– Som lag ser SJK bättre ut men HJK har en grym laguppställning till pappers. Lagspelet är SJK:s vapen eftersom de inte har stjärnor på samma sätt som HJK. Dessutom har HJK fått ihop sitt lag rätt så sent, konstaterar Nisula.

Mathias Lindström lutar åt andra hållet och ser HJK som det starkare laget.

– HJK:s bredd är bättre än SJK:s. Speciellt på mittfältet tycker jag att HJK har en klart bättre arsenal. SJK:s mittfält håller måttet om det inte blir skadeproblem, anser Lindström.

Juha Malinen, RoPS, 2014.
Bildtext Juha Malinen har tappat pusselbitar
Bild: Yle/Antti Koivukangas

RoPS kommer inte att ta medalj

Rovaniemilaget RoPS som tog silver ifjol tippas inte bland medaljkandidaterna i år. Laget har tappat flera spelare, inte minst lagkaptenen Antti Okkonen.

– Okkonen var limmet som höll lagspelet ihop och det är verkligen synd för RoPS att han troligen missar hela säsongen. Att laget dessutom blivit av med Yaghoubi och Obilor gör inte saken bättre, anser von Wendt.

– Jag har full respekt för Juha Malinens förmåga att ta ut det bästa av sitt lag men i år har laget försvagats för mycket för att tampas om medaljer, säger Lindström som i stället lyfter upp FC Lahti som bronskandidat.

– FC Lahti är lika med Rafael och ungdomarna, kontrar Nisula. Unga snabba spelare som lär vara redo att ta ansvar.

För medalj till Inter krävs att Gnabouyou lyckas på topp och att unga Benjamin Källman visar framfötterna i målväg.

Mathias Lindström

Inter och Källman kommer att bli intressant

Job Dragtsmas sista säsong med Inter kan i bästa fall bli en framgång. Ett guld finns i holländarens bakficka och nu ser det igen ljusare ut.

– Laget är en bra blandning av ungt och erfaret. Orosmomentet är hur bredden räcker till. För medalj krävs att Gnabouyou lyckas på topp och att unga Benjamin Källman visar framfötterna i målväg, tror Lindström.

– Källman kommer att få en riktigt rejäl chans. Dessutom måste han inte som 17-åring lyckas utan har tid på sig att utvecklas vilket sänker på pressen, säger von Wendt.

Det kommer att vara tryggt i IFK Mariehamn även efter Pekka Lyyskis avgång.

Maria Nisula

Tränarbytet på Åland

Pekka Lyyskis era som tränare för IFK Mariehamn startade redan 1985 och nu 30 år senare övertar Peter Lundberg ansvaret.

– Laget kommer att vara i trygga händer. Jani Lyyski, Pekkas son, är fortfarande kapten för laget och Lundberg har ju vuxit upp med Pekka Lyyski och därför blir det inga stora förändringar, tror Nisula som mest rapporterar från Åland. Lyyski kunde nog ha varit kvar en tid till.

Jag tippar att HIFK är sjua när säsongen är över.

Jonas von Wendt

HIFK starkare men ....

HIFK har "rookiesäsongen" bakom sig. Laget har blivit starkare men det finns frågetecken.

– HIFK spelade senaste säsong 13 oavgjorda matcher och därför har laget skaffat Juho Mäkelä till leden. Mäkelä som för VPS gjorde 16 mål senaste säsong torde kunna rädda några extra poäng till sitt lag. På minussidan ligger att den andra säsongen brukar vara svårare än den första. Jag tippar att HIFK är sjua när säsongen är över, säger von Wendt.

Diskussion om artikeln