Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö i Washington: Gott om onda avsikter

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sauli Niinistö
Bildtext Sauli Niinistö höll presskonferens på fredagen.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

President Sauli Niinistö höll på fredagskvällen en presskonferens i Washington i samband med det internationella toppmötet om kärnsäkerhet. Niinistö konstaterade att deltagarna har diskuterat den senaste tidens terrorattacker en hel del.

– Naturligtvis har vågen av terrorism ökat oron, trots att det inte förekommit någon terrorhandling där kärnmaterial skulle ha använts, sade Niinistö.

President Niinistö sade sig ändå vara bekymrad över uppgifterna om att Brysselterroristerna möjligtvis varit intresserade av kärnkraftverk i Belgien.

– Det finns gott om onda avsikter.

Ingen rysk bojkott

Niinistö kommenterade också Rysslands frånvaro vid toppmötet. Ryssland sade redan efter kärnsäkerhetsmötet i Haag 2014 att de inte deltar nästa gång.

– Mötet i Haag ägde rum direkt efter aggressionerna i Krim och östra Ukraina. Ryssland meddelade redan då att de uteblir. Men den ryska ambassadören är ändå här i närheten och följer mycket noga med. Ryssland har själv sagt att det inte är fråga om någon bojkott.

Representanter från över 50 länder och internationella organisationer deltar i toppmötet i Washington för att diskutera hur nukleär terrorism kunde förhindras.

Mötet avslutas på fredag kväll och är det fjärde och sista kärnsäkerhetsmötet som ordnas. Det första toppmötet hölls på USA:s president Barack Obamas initiativ 2010.

- Det anmärkningsvärda är att det internationella samfundet, för en gångs skull, är i god tid ute. Vanligtvis reagerar man först efter att något tråkigt redan har inträffat, sade Niinistö.