Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elina Lepomäki utmanar Stubb

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Elina Lepomäki.
Bild: Pressbild

Riksdagsledamot Elina Lepomäki utmanar Alexander Stubb i valet av ordförande för Samlingspartiet. Lepomäki är besviken på regeringens beslut och ser helst att konkurrenskraftsavtalet slopas.

Tillsvidare är Lepomäki den enda som utmanat Stubb i ordförandevalet.

– Jag har jobbat i nästan 20 år i finansbranschen, på startup-företag och som journalist. Jag har ganska bra koll på vad som händer i världen. Jag tror att jag kan titta på politiken på ett lite annat sätt än de som varit i politiken hela tiden, säger Lepomäki till Yle Nyheter.

I dag höll Samlingspartiets distrikt i Nyland ett möte där Lepomäki inför pressen och partikamrater berättade om sitt val att ställa upp.

– Jag var glad över regeringsprogrammet som utformades i maj i fjol. Men jag är besviken på hur regeringen fattat beslut.

Lepomäki hoppas till exempel att det så kallade konkurrenskraftsavtalet slopas.

– Jag är av den åsikten att det i nuläget inte är till Finlands fördel.

Lepomäki tycker bland annat att det är problematiskt att det finns flera delar i konkurrenskraftsavtalet som binder regeringen på andra områden.

Lepomäki: Konkurrensavtalet hjälper inte ekonomin tillräckligt - Spela upp på Arenan

Att Lepomäki kommer ställa upp som kandidat under partikongressen möttes med positiva ord från partikamrater, och också från den sittande ordförande Alexander Stubb, som gav henne en kram när de möttes.

Lepomäki är född 1981 och är diplomingenjör samt ekonomie magister. Hon arbetade i finansbranschen och blev riksdagsledamot i juli 2014, efter att Jyrki Katainen hade blivit EU-kommissionär.