Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Putins nätverk

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
nätverk av oligarker
Bildtext Flera ryska affärsmän och oligarker med kopplingar till president Putin har ett hemligt nätverk i skatteparadis.
Bild: Yle/Pasi Myöhänen

Ryska oligarker med band till Finland har flitigt utnyttjat skatteparadis. Samma gäller för andra affärsmän med band till den ryska presidenten Vladimir Putin. Det visar hemliga dokument som kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

När journalister från hela världen började gå igenom innehållet i världens största dokumentläcka stod det snabbt klart att ryska oligarker och president Putin närstående personer spelade en viktig roll.

- Den viktigaste historien i materialet är den om Vladimir Putin, slår Bastian Obermayer fast.

Obermayer är chef för den grävande gruppen på tidningen Süddeutsche Zeitung. Det var hans tidning som visselblåsaren/visselblåsarna med dokumenten från advokatbyrån Mossack Fonseca först kontaktade. Efter det har ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) koordinerat verksamheten som involverar hundratals journalister.

Ungdomsvännen

Ett namn som dyker upp gång på gång i materialet är Sergej Roldugin; en känd dirigent och musiker. Men det som gör Roldugins namn intressant i det här sammanhanget är hans vänskap med Vladimir Putin.

De två lärde känna varandra i ungdomen och vänskapen har bestått efter det. Roldugin har uppträtt för den ryska presidentens gäster.

sergej roldugin
Bildtext Sergej Roldugin
Bild: NDR/Tyskland

Skatteparadisbolag

Nu visar det sig att Sergej Roldugin är angiven som ägare i olika skatteparadisbolag. Bolag som har fått ta emot betalningar från andra bolag för tiotals miljoner dollar.

Det finns exempel på bolag med kopplingar till Putins cellospelande vän som har förvärvat inflytande i till exempel medieindustrin i Ryssland. Det skedde via brevlådeföretaget International Media Overseas, som enligt bankuppgifter hade inkomster på ungefär 10 miljoner dollar år 2014.

Det handlar ofta om komplicerade affärer, vilket är typiskt för offshorevärlden

Dynamit

Systemet fungerar så att pengar och makt koncentreras till ett nätverk av mänskor som står Putin nära.

- Materialet som berör Putin är rena rama dynamiten, säger Luke Harding, grävande reporter på tidningen The Guardian i London.

Harding blev utvisad från Ryssland när han jobbade där som korrespondent för några år sedan.

- Det som vi nu ser är hur en grupp mänskor via Putins favoritbank – Bank Rossiya i St. Petersburg - kanaliserar över en miljard dollar till ett skatteparadisbolag under en tvåårs period.

Så är till exempel Sergej Roldugin aktieägare i den inflytelserika banken. År 2010 avslöjade ryska medier att han ägde över tre procent av Bank Rossiya.

luke harding
Bildtext Luke Harding
Bild: Yle/Pasi Myöhänen

Nätverk

Navet kring nätverket är just banken i S:t Petersburg. Det är via Bank Rossiya som flera av Roldugins bolag har skapats. Nätverkets rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Rysslandkännaren Luke Harding beskriver det som ett slags bäste broder-nätverk.

- Det finns en grupp med mänskor, som alla är miljardärer, som har känt Putin sedan 90-talet. De har haft ett speciellt arrangemang; ett bankkonto som de har delat sinsemellan, berättar Harding.

Nätverket dominerar nu en stor del av viktiga strategiska industrier som järnvägar och oljetillgångar.

- Putins närmaste krets hör till de rikaste på planeten, konstaterar Harding.

Rotenberg

De äldsta medlemmarna i Putins inre krets heter Rotenberg, bröderna Boris och Arkadij Rotenberg. De blev bekanta med Putin redan på 60-talet när de tränade judo tillsammans. Vänskapsbanden har under åren utvecklats till affärer.

Namnet Rotenberg återfinns också i Panamadokumenten. Det gäller båda bröderna.

dokument
Bildtext Namnet Rotenberg finns i Panamadokumenten.

ICIJ-gruppens Rysslandsteam har hittat flera intressanta transaktioner som går via skatteparadisbolag.

Ett bolag på Brittiska Jungfruöarna vid namn Sunbarn Limited grundades av en anställd vid Bank Rossiya. Över 200 miljoner dollar slussades dit från företag som Arkadij Rotenberg kontrollerade. Lånen hade ingen tidsplan för återbetalning.

ICIJ har försökt få en kommentar av Rotenberg utan att lyckas.

gennadij timtjenko
Bildtext Gennadij Timtjenko
Bild: Yle/arkiv

Timtjenko

Baker Group Services Limited, Lakeview Brook, Sandiford Business. Det här är namn på i princip okända bolag.

Men om man frågar den rysk-finske affärsmannen Gennadij Timtjenko så borde han veta mera. De är nämligen alla bolag som han på något sätt har haft inflytande i. Och de har alla haft sin hemvist i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

På en del aktiebevis framkommer det att Gennadij Timtjenkos fru har varit delägare i bolag.

Timtjenko hör till de ryska oligarker som har intima band till Finland. Inte minst via ägarintressen i Hartwall Arenan och ishockeylaget Jokerit.

dokument
Bildtext Paret Timtjenko har slarvat bort sina aktiebevis och beställer nya.

Sandalwood

Grundbulten i det här skatteparadisnätverket har varit ett bolag vid namn Sandalwood. Det fanns registrerat på de Brittiska Jungfruöarna fram till 2013.

Under den tiden förekom det transaktioner i miljardklassen via bolaget. På pappret var det en viss Oleg Gordin som ägde Sandalwood. Samme Gordin hade också fullmakt över bankkontona för en del av Roldugins offshoreföretag.

Sandalwoods verksamhet förbryllar. Bolaget hade ingen klart definierad business, men det hindrade inte den Cypernbaserade banken RCB (Russian Commercial Bank) från att bevilja lån till Sandalwood. Det krävdes inte heller någon säkerhet för lånen.

De unga tar över

Dokumenten från Mossack Fonseca visar att det tycks vara ett generationsskifte på gång, bland annat inom Rotenbergsfären. Detta är något som Luke Harding också har märkt.

- Det intressanta är hur de har skrivit över bolagen på andra efter sanktionerna. I till exempel Rotenbergs fall har de två sönerna blivit oerhört mäktiga, menar Harding.

Photoshoppad bild på Putin.
Bildtext Vladimir Putin
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV/Creative Commons/Beth Hoffman

ICIJ har utgående från det digra materialet sänt detaljerade frågor till Kreml om Putins roll i sammanhanget.

En talesman för presidenten har i samband med en presskonferens betecknat det hela som en attack och sagt att det bara vore fånigt att svara på frågor som inte har något att göra med presidenten.

Yles Spotlight och MOT berättar om de viktigaste avslöjandena i fyra tv-program samt på webben.

MOT: Historian suurin tietovuoto osa 1, 4.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 1, 5.4, Yle Fem

MOT: Historian suurin tietovuoto osa 2, 11.4, TV1
Spotlight: Världens största läcka del 2, 12.4, Yle Fem

Reportrar:
Kjell Lindroos, Spotlight

Minna Knus-Galán, MOT

panamapapers.icij.org

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln