Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrikas parlament ska besluta om president Zuma ställs inför riksrätt

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sydafrikas president Jacob Zuma har lovat att betala tillbaka pengar som han använde för sitt residens, men det tillfredsstället inte kritiker som vill dra honom inför riksrätt
Bildtext Sydafrikas president Jacob Zuma har lovat att betala tillbaka pengar som han använde för sitt residens, men det tillfredsställer inte kritiker som vill dra honom inför riksrätt
Bild: EPA/SUMAYA HISHAM

Sydafrikas parlament ska på tisdagen ta ställning till om president Jacob Zuma ställs inför riksrätt.

Landets högsta domstol beslöt i torsdags att Zuma hade brutit mot grundlagen då han lät bli att betala tillbaka en del av de miljoner som han hade använt för att renovera sitt privata residens.

Zuma hade enligt domstolen använt 14 miljoner euro i skattemedel för att finansiera den omstridda renoveringen.

- Domen var sund, balanserad och kritisk, säger talmannen Baleka Mbete som kommer från Zumas regeringsparti ANC.

ANC börjar ansluta sig till kritiken

De ledande oppositionspartierna har krävt att presidenten ställs inför riksrätt.

På lördagen ställde sig flera ledande medlemmar av regeringspartiet ANC bakom kraven, bland dem den vördade Ahmed Kathrada som år 1964 förpassades i fängelse tillsammans med Nelson Mandela.

Kathrada skrev i ett öppet brev till presidenten att Zuma måste överväga om han ska avgå till följd av den omfattande kritiken.

Afrikanska nationalkongressen ANC som har 249 av de 400 platserna i parlamentet kommer i praktiken att besluta om partiledaren Zuma ställs inför riksrätt eller ej.

Diskussion om artikeln