Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Strömberg: Oförsiktig Helenius får börja om

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Robert Helenius nere för räkning i Helsingfors den 2 april 2016.
Bildtext Robert Helenius nere för räkning i Helsingfors den 2 april 2016.
Bild: /All Over Press

Yle Sportens boxningsexpert Alf Strömberg följde en oförsiktig Robert Helenius åka på sin första knockout som proffs någonsin i Helsingfors på lördagen. Framtiden är oviss, menar Strömberg, men tror att Helenius ännu kan nå tillbaka till eliten om han jobbar med sin teknik.

Det var i sjätte ronden som olyckan ur finländsk synvinkel var framme i kampen om WBC-förbundets silverbälte i Helsingfors på lördagen.

– Allting utmynnade i knocken i sjätte ronden, men Robert tog helt enkelt för många slag. Helenius boxades helt okej, det var en underhållande match där det gavs och togs. Ur Helenius synvinkel blev det lite för mycket mottagande och det tröttade ut honom. Han blev också lite oförsiktig, inte arrogant, men oförsiktig. Sen kom bomben och det var tack och god natt, beskriver Strömberg.

Alf Strömberg
Bildtext Alf Strömberg, Yle Sportens boxningsreporter har länge följt Robert Helenius.
Bild: YLE

Strömberg har följt Helenius från nära håll under många år och såg många ansikten av Borgåbjässen under galakvällen i Helsingfors.

– En boxare förstår nog inledningsvis inte vad som är på gång, först handlar det om att återfå medvetandet. Helenius verkade inte hemskt ”nedslagen” i ringen, i intervjuerna efteråt var han naturligtvis bitter men på presskonferensen efter matchen var han till och med uppsluppen och då funderar man om det kanske var en apa som föll av hans axlar? Nu har han förlorat och kan gå vidare från det. Han avslutade faktiskt presskonferensen genom att säga ”merci” till Duhaupass, belyser Strömberg.

"Robert är inte den boxaren som går i golvet"

För Strömberg var förlusten i sig inte en gigantisk överraskning. Det överraskande i sammanhanget var att "The Nordic Nightmare" inte gick hela distansen.

– Skrällen är egentligen att han går i golvet. Jag har sett Helenius boxas mycket och han är bra på att ta smällar, han går helt enkelt inte i golvet. Det var nog en chock för hela arenan, det var som luften hade gått ur hela Helsingforsarenan. Det är inte som i ishockey eller fotboll att man fortsätter när det ena laget går upp i ledning, här fanns det inget kvar efter smällen, säger Strömberg.

Strömberg konstaterar att tungviktsklassen kryllar av svagare boxare än Helenius och att ett nederlag inte automatiskt gör honom till en dålig boxare. Det som det däremot leder till är ett rejält tapp i rankningen och tvingar på sätt och vis Helenius att börja om.

– Det krävs nu mera av Helenius, det krävs att han inom de närmaste 18 månaderna blir en bättre boxare. Han måste försvara sig bättre. Han är både tyngre och starkare och i bättre fysisk form än förr, men boxningsmässigt har han inte gått framåt och han har inte heller gått tillräckligt med tuffa matcher. Nu kommer han att tvingas boxas mot lägre rankade motståndare och bygga upp sin boxning igen, säger Strömberg.

"Man vet helt enkelt inte hur de tänker i Roberts läger"

Strömberg tror att det kan vara aktuellt med en paus på tre-fyra månader innan Helenius boxas igen.

– Nu gäller det att komma över knocken och sen komma i gång med träningen och hitta motståndare som vill upp i ringen med honom.

– Samtidigt vet man helt enkelt inte. Till exempel boxningsexperten Risto Meronen sade direkt efter matchen att det är slut nu. Man vet aldrig hur Robert och hans läger tänker. Orkar han ännu? Jag hoppas att han vill och orkar.

Diskussion om artikeln