Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansutskottets ordförande: Jag vill inte döma Nordea

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
panama city
Bildtext Panama City, ökänt skatteparadis.
Bild: Yle/Ghadi Boustani

Finansutskottets ordförande, Timo Kalli (C), vill inte ta ställning till finanskoncernen Nordeas agerande i skatteparadis som till exempel Panama. Men Kalli är överraskad över de nya uppgifterna om skatteplanering och Nordeas andel i härvan.

- Det överraskar mig personligen att det finns en bank med rötter i Finland som har den här typen av kundrelationer, säger riksdagsledamoten Timo Kalli.

Vad anser du om Nordeas agerande?

- Sannolikt bedömer vi det här kollektivt i finansutskottets skattedelegation, det vill säga vad som kan göras. Jag vill inte vara domare, sade Kalli.

Enligt Kalli går finska staten miste om flera miljarder i skatteintäkter på grund av skatteparadis och skatteplanering. Den färska dokumentläckan avslöjar att finanskoncernen Nordea har varit aktiv i skatteparadis som Panama och Brittiska Jungfruöarna och hjälpt grunda nästan 400 skatteparadisbolag åt sina kunder.

- Jag tycker det är en bra sak att det kommer fram och för lagstiftaren betyder det sannolikt bättre möjligheter att hitta nätverk för att komma åt dylik verksamhet, säger Kalli.

Kalli säger att man i Finland har försökt motarbeta grå ekonomi bland annat med att lägga in mera resurser hos skattemyndigheterna och polisen.

- Både förra och nuvarande regeringen har ökat på resurserna för arbetet mot grå ekonomi, och nu när dylikt kommer fram, är det klart att vi måste kunna lägga in ytterligare resurser, säger Kalli.

Haglund: Man kan fråga sig om det är moraliskt tvivelaktigt

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Carl Haglund, säger att han inte känner till några detaljer om fallet, men kommenterar frågan i allmänhet.

- Vi riksdagsmän har inte kompetensen att döma eller icke-döma någon utan det görs av domstolsväsendet. Allmänt taget är det varken olagligt att ha ett bolag i Panama, grunda ett bolag där eller hjälpa någon att grunda ett bolag i Panama. Däremot kan man fråga sig om det är moraliskt tvivelaktigt, vilket man kan tycka att det är om det är uppenbart att syftet med bolagen är att kringgå skatter eller i värsta fall lämna dem obetalda, säger Haglund.

- Jag försöker inte försvara någon, men jag vill bara påminna om det här, för jag minns diskussionen om Luxemburg, där vissa anklagades för att ha ett bolag i Luxemburg, och det visade sig att en del av dem hade betalat sina skatter helt korrekt.

Haglund säger att förra regeringen satsade på myndighetsresurser för att motarbeta grå ekonomi, men hävdar att den nuvarande regeringen gör tvärtom.

- Det är ett arbete som lönar sig, och därför var vi oerhört förvånade när vi märkte att den nuvarande regeingen har minskat på de resurser som vi ökade i förra valperioden åt polisen.