Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle Österbotten flyttar ut i Kvarkens världsarv

Från 2016
Uppdaterad 04.04.2016 17:23.
Replotbron
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Kvarkens världsarv är Unescos enda världsnaturarv i Finland. Världsnaturarvet fyller tio år i år. Yle uppmärksammar jubileet genom att flytta ut i världsarvet en hel vecka i juni.

Yle Radio Vega och Yle Radio Suomi bygger varsin radiostudio i Salteriet i Svedjehamnnen i Björkö, Korsholm, och sänder direkt därifrån 13–17 juni. Kvarkens världsarv får under veckan synlighet i radio, tv och på webben.

Antti Tuuri domare i skrivtävling

Yles världsarvsvecka genomförs i samarbete med Forststyrelsen, Världsarvet i Kvarken r.f. och Visit Vasa. Den är en del av ett späckat program under hela jubileumsåret.

På måndagen öppnade Forststyrelsen jubileet med en skrivtävling. Tävlingen "Mitt världsarv" samlar berättelser om Kvarken och Höga kusten under tiden 4 april-1 augusti 2016. Författaren Antti Tuuri är huvuddomare.

Man kan delta i tävlingen Mitt världsarv på vilka språk som helst. Vinnaren offentliggörs i samband med Kvarkens världsarvs tioårsjubileumsfest i september.

Utflykter och fisketävling

Forststyrelsen ordnar också en utfärd till Valsörarna för allmänheten den 28 maj och en familjutflykt till Sommarö fästingområde den 3 september. Bland de evenemang föreningen Världsarvet i Kvarken ordnar finns en utflykt till Molpehällorna, öppet hus på Mickelsörarna och en fisketävling.

Hundra gäddor märks och släpps ut i Revöfjärden i Björkö. Alla som fångar en världsarvsgädda under jubileumsåret får ett pris.

Radion vill ha publik

Då Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa flyttar ut till Björkö 13–17 juni är publiken välkommen att följa med radiosändningarna. Programledarna är på plats och sändningarna går i sin helhet från Salteriet.

Radio Vega sänder God morgon Österbotten klockan 6:30-9 och Österbottnisk förmiddag klockan 9-11. Dessutom sänds Naturväktarna direkt på torsdag kväll kl. 19.22-21. Radio Suomi sänder sitt morgonprogram klockan 6:30-10 och sitt eftermiddagsprogram klockan 15-18 (förutom på onsdag klockan 15-17).

Yle har dessutom reportrar på andra ställen i världsarvet och tar tar gärna emot förslag på intervjupersoner och reportage.

Fråga Hans Hästbacka

Yle Österbottens naturexpert Hans Hästbacka medverkar under veckan i God morgon Österbotten och Österbottnisk förmiddag. Publiken kan sända frågor till Hans Hästbacka i förväg på adressen radiovega.osterbotten@yle.fi.

Fokus på natur blir det i rikssändning hela torsdagskvällen i Naturväktarna med experter och gäster på plats tillsammans med Hanna Enlund och Joakim Lax.

Följ med på sociala medier

Under veckan ingår inslag från Kvarkens världsarv i Yles svenska och finska tv-nyheter, i Närbild i Yle Fem och i Yle TV1:s morgonprogram. Man kan också följa med innehållet under världsarvsveckan på sociala medier med hashtaggen #ylekvarkenvecka och #ylemerenkurkussa.

Du kan läsa mer om evenemangen under jubileumsåret här

Diskussion om artikeln