Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många Bromarvbor vill rädda sin by

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En brun skola i trä som är Bromarv skola.
Bildtext Bromarv skola kunde användas mera, anser den grupp som funderat på hur skolan i byn kan räddas.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Bromarvborna samlades i lördags för att visa att de har idéer om hur deras by skulle kunna utvecklas. De vill ha skolan kvar, annars blir det svårt att locka nya invånare.

Arbetet med att hitta på nya idéer för Bromarv lockade omkring 150 personer till mötet (2.4). Olika arbetsgrupper presenterade sina idéer för Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

Skolan betyder inflyttare

Raseborg föreslår att Bromarv skola är en av de skolor som läggs ner. Staden räknar med att spara 200 000 euro om året om skolan läggs ner.

Det vill man inte höra talas om i Bromarv. Skolan är jättebra och den behövs, säger företagaren Ragna-Lise Karlsson som var med på mötet.

- Skolan behövs om vi ska leva och få inflyttare. Det blir svårare att locka folk hit om skolan stängs.

Skolan kan användas på sommaren

Bromarvborna har tillsatt olika grupper som funderar på hur byn kan utvecklas. Det finns till exempel en grupp som funderar på hur skolbyggnaden kunde användas.

- Skolan står tom på somrarna och då skulle den kunna hyras ut till exempel till lägerskolor, säger Karlsson, gymnastiksalen kunde också användas flitigare.

All vård i Bromarfhemmet

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg föreslår att Bromarfhemmet stängs. Bromarvborna vill bli bäst på åldringsvård i Raseborg och föreslår att där i stället skapas ett serviceboende.

Karlsson säger att även vård i hemmet, en mottagning för öppen vård, dagverksamheten och hemsjukvården kunde finnas i Bromarfhemmet.

Bromarvborna anser också att det behövs tomter och bostäder till ett rimligt pris för att locka nya invånare och företagare.

- I dag är priserna höga. Man köper inget i Bromarv med en vanlig lön, tyvärr.

Samlar Bromarvborna in pengar?

För drygt tre år sedan räddades biblioteket i Bromarv tack vare en anonym donation på 290 000 euro. Föreningen Bromarf biblioteks vänner köpte då Furutorp där biblioteket finns.

Pengar fanns det också då Bromarf Marthaförening lät bygga hus i kyrkbyn med hjälp av försäljning av Nokiaaktier.

Finns det en möjlighet att någon igen donerar pengar för att rädda Bromarfhemmet eller skolan?

Ragna-Lise Karlsson säger att hon inte hört om något sådant.

- Men det finns små tankar om att starta något där alla kan bidra med mindre eller större summor, för att hitta på något som kan rädda byn.

Det här är inte Bromarvs undergång, säger Karlsson.

- Bromarv kommer ändå alltid att finnas.

Radio Vega Västnyland

8:07