Hoppa till huvudinnehåll

Mitt. Ditt. Vårt. - Yle 90 år

Publikens Yle-minnen

Från 2016
Uppdaterad 02.05.2016 10:24.
Atte, Elmeri och Mirabell
Bild: Yle-bildtjänst/Päivi Bourdon

I år firar vi att det är 90 år sedan Yle grundades och rundradioverksamheten inleddes i Finland. Yles uppdrag är att finnas till för finländarna, publiken, och därför vill vi också fira tillsammans med er. Som ett led i detta ber vi er att dela med er av era minnen om Yles program, personer och evenemang.

Tack för alla minnen ni delat med er! Ni får mer än gärna fortsätta att dela med er av minnen i kommentarsfältet under artikeln, även om denna insamlingsfas, som har en chans att komma med på Yles stora 90-årskalas på hösten, är avslutad.

Särskilt barnprogrammen väcker ofta minnen och känslor. Berätta gärna vem som är din favoritkaraktär, är det kanske Bärtil eller Pelle Hermanni? Finns det någon nyhetsuppläsare eller nyhetshändelse som särskilt fastnat i ditt minne? Också sändningstiden för nyheter och övriga program har strukturerat många finländares liv. Har du använt tiden för barnprogrammen för att studera, träna eller laga mat? Har du försökt hinna hem till kvällsnyheterna?

Bildtext Här träffas medlemmar ur X3M:s community IRL, utanför den virtuella sfären.
Bild: YLE
Monica Welling
Bildtext Monica Welling var i många årtioenden en välbekant och omtyckt nyhetsläsare
Bild: Yle Arkivet
Pelle Hermanni.
Bildtext Också för många finlandssvenska barn var Pelle Hermanni och t.ex. Nukkumatti en viktig del av barndomens tv-stunder.
Bild: Yle

I ett lite senare skede kom webben med och bland annat X3M:s community, ett social medium långt före Facebook, samlade en hel generation på webben. Det finns flera communitypar och -barn runt Svenskfinland. I dagens läge är Svenska.yle.fi Finlands största svenskspråkiga webbplats som följer med världens gång 24/7/365, som uttrycket heter.

Här är de minnen som kom in:

Årets festligheter kulminerar den 10.9.2016 i en stor fest med tillhörande festsändning från Musikhuset i Helsingfors. Bland er som delat med er av era minnen bjuds en del in till den stora jubileumsgalan.

Diskussion om artikeln