Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnmorskor missbrukade lustgas på jobbet

Från 2016
Uppdaterad 04.04.2016 15:26.
Förlossningssal på ÅUCS
Bildtext Barnmorskorna hade missbrukat lustgas på jobbet.
Bild: Yle/ Nora Engström

Fyra barnmorskor på Barnmorskeinstitutet är avstängda för att ha använt lustgas på jobbet. - Jag är djupt upprörd och besviken på de här arbetstagarnas förfarande, säger HUCS-chef.

De fyra barnmorskorna är avstängda och väntar på slutligt besked om sina anställningar. HNS har informerat Valvira om det skedda och fortsätter utreda fallet.

Förlossningspersonalen har ansvar för både den födande mammans och det nyfödda barnets hälsa. Förtroendet för de här arbetstagarna är förbrukat.

- Jag är djupt upprörd och besviken på de här arbetstagarnas förfarande, säger Seppo Heinonen, HUCS verksamhetschef för kvinnosjukdomar och förlossningar.

Fyra erfarna barnmorskor

Enligt HNS är det ögonvittnen som avslöjat missbruket. Fyra barnmorskor har setts använda lustgas på arbetstid en natt i januari.

- Det hände i en förlossningssal efter midnatt. Kvinnorna var på jobb, berättar Heinonen.

Det hände i en förlossningssal efter midnatt.

Alla fyra är rätt erfarna barnmorskor.

- De har alla professionell behörighet och borde därför vara medvetna om lustgasens egenskaper, säger Heinonen.

Lustgas, det vill säga kväveoxidul, används för att lindra förlossningssmärtor. Den smärtlindrande effekten är snabb. Lustgasen har också en berusande effekt och kan ge en kortvarig känsla av välbehag och förvirring.

Förtroendet förbrukat

HNS ser väldigt allvarligt på fallet, förklarar Heinonen.

- Förlossningspersonalen har ansvar för både den födande mammans och det nyfödda barnets hälsa. Det är ett krävande och ansvarsfullt jobb. Förtroendet för de här arbetstagarna är förbrukat.

I en förlossningssal kan läget ändra på några minuter och alla som är där måste vara i skick att jobba.

― Seppo Heinonen, HUCS

Barnmorskorna hade jour när de använde lustgasen.

- I en förlossningssal kan läget ändra på några minuter och alla som är där måste vara i skick att jobba, säger Heinonen.

Två av barnmorskorna i fråga är fasta medarbetare och två är vikarier. Vikarierna får inte fortsatt kontrakt och beslutet om åtgärder för de andra två fattas inom de närmaste dagarna.

Barnmorskeförbundet: Nolltolerans råder

Barnmorskeförbundet hoppas att fallet som uppdagats på Barnmorskeinstitutet utreds noga.

Förbundet säger att det råder nolltolerans vad gäller bruk av rusmedel på arbetstid. Barnmorskorna gör ett ansvarsfullt och krävande jobb. I förlossningssalen växlar situationerna snabbt och det krävs reaktionsförmåga i kritiska situationer, säger förbundet i ett pressmeddelande.

Artikeln uppdaterad 14:35 med fler citat från HUCS.

Diskussion om artikeln